Vuosi 2016

Tulostettava sivu

Satutuokioissa 2016 tapahtunutta

Syksy:

13.12. Täydellinen joululahja

Parhaat ystävykset Onni ja Oona lähtevät joululahjaostoksille. Kummallakaan ei valitettavasti ole kylliksi rahaa toistensa lahjoihin. Onneksi lelukaupoissa on mahdollista vaihtaa vanhaa tavaraa uuteen. Kumpikin luopuu omasta kulkupelistään ja saa siten ostettua mieleisen lahjan ystävälleen. Jouluaattoaamuna Onni ja Oona kokevat ihanan yllätyksen kun joulupukki on tuonut kummallekin omat kulkupelit takaisin

29.11. Siili ja metsän äänet

Metsästä kuuluu yöaikaan outoja ääniä ja vilahtelee punaisia myssyjä. Onko se pikkusiili punaisessa myssyssään? Yhtenä yönä myös pikkusiili herää kovaan rysähdykseen. Kaiken takana onkin patoa rakentavat majavat!

22.11.Ei dinoa ruokapöytään

Gareth Edwardsin Ei dinoa ruokapöytään kirjassa valmistauduttiin nukkumaan menoon. Kannattaako esimerkiksi dinoa, haita ja biisonia ottaa iltatoimiin mukaan? Yökaverina pöllökin osoittautuu turhan vilkkaaksi. Onneksi lammaslauma vie makeille unille. Lopuksi luettiin Tammen kultaisesta lastenrunokirjasta Unen laineet.

15.11. Ritari joka ei halunnut taistella

Satutuokioon lähdettiin Jukka Virtasen runolla Junalla Runorataa. Kun oltiin Olipakerran-kaupungissa, oli sadun vuoro: Helen ja Thomas Dohertyn Ritari joka ei halunnut taistella. Siinä ritari Riku lähetetään toimimaan ritarina. Hän kesyttää pedot taistelematta. Mutta millä? 

8.11. Herra Panda leipoo

Satutuokiossa luettiin Anthony Steven Herra Panda leipoo. Herra Panda alkaa leipomaan jotain hyvää mutta mitä se mahtaa olla. Laama, muurahaiskarhu ja kumppanit käyvät kurkkimassa mutta vain pikku pingviini malttaa odottaa. Lisäksi luettiin Niilo leipoo kirjan alusta pikku pätkä. Tattuset loru päätti satutuokion.

1.11. Pikkuapina ja Gorilla

Satutuokiossa palattiin vielä kerran kesätunnelmiin ja Taneli Tuutin jäätelökauppaan. Kaupassa käy viisi nälkäistä eläinystävää ostaen kummallisia jäätelöitä kuten juusto- ja kalajätskiä mutta millaista jäätelöä ostaa Gorilla? Toisessa tarinassa Pikkuapina leipoo ensimmäisen kerran kakkua ja siinähän tuleekin kommelluksia. 

25.10. Tunteet

Satutuokiossa luettiin Richard Jonesin teos Tunteet. Se sisältää runoja eri tunteista: rohkeus, suru, viha, onnellisuus, kateellisuus, yksinäisyys, häpeä, jännitys, pelko ja rauhallisuus. Satutuntilaiset pitivät mukavana kirjan keskusteltavuutta ja nauttivat, kun saivat kertoa ko. tunteista ja omista kokemuksistaan Rantille ja Sari-karhulle.

18.10. Päiväkotielämää

Lumen tulon kunniaksi luettiin Hannele Huovin runo Lumisade. Tänään vietetään Sadun päivää, joten keskusteltiin muutama sana lempisaduista. Arvaatteko mikä oli voittaja? Frozen! Kirjana luettiin Veera Salmen Päiväkoti Heippakumpu, Rebekan rapupäivä. Rebekalle tarttuu paha mieli mukaan jo kotona, kiireessä lähtiessä. Tarhapäivän aikana siihen kokeillaan imuria, rapujuhlia, mutaleikkejä ja mummotirsoja. Auttaako mikään näistä? Kirja kertoo Rebekan yhdestä tarhapäivästä.

4.10. Kurkistus Kansallismuseoon

Tämän kertaisessa satutuokiossa teimme kirjaretken Suomen Kansallismuseoon. Oppaanamme toimi museon asukit Karhu ja Mamsellikello. Tutustuimme vanhoihin esineisiin ja mukaan reissuun saimme Hirven Huittisista. Hän oli tullut kurkistamaan kuuluisaa pientä kiviveistosta kaukaisesta sukulaisestaan. Tuo hirvenpää onkin noin 7000 vuotta vanha, joten se on todellista esihistoriaa. Katsoimme kuvia kartanon salista, jonka sisustus on yli sata vuotta sitten tuotu Porvoosta. Lisäksi ihastelimme savupirttiä, jonka tummuuden on aiheuttanut lämmitys ilman savupiippua. Keisarin tuoli oli kultainen ja erittäin krumeluuri. Yksi lapsista ehdotti, että äidillä pitäisi olla samanlainen tuoli. Äiti-ihmisenä satutäti kannattaa ideaa. 

Tuokiossa kuultiin karhurunoja Inkeri Karvosen kirjasta Hupsuja hassuja hipsukkatassuja. Satutädin satumatkalaukussa veti tirsoja Herra Hakkarainen. Hienosti jaksoivat lapset kuunnella, sillä Hakkarainen ei herännyt kertaakaan tuokion aikana. Lopussa etsimme lasten kanssa urakalla Herra Hakkaraista kirjan sivuilta. Hän kun oli unissaan kävellen mennyt aika hyviin piiloihin. Mutta nokkelat lapsukaiset löysivät hänet kerta toisensa jälkeen.

 

27.9.Scarryn ihmeellinen maailma

Tämän kertaisessa satutuokiossa sukelsimme Richard Scarryn luomaan Touhulan maailmaan. Ensin tutustuimme asukkaisiin Hessu Kissalaan, Mato Matalaan, herra Karjulaan, Tatu Vasaraan, konstaapeli Hallikaiseen sekä Banaani-Toopeen. Erilaiset kummalliset menopelit aiheuttivat hilpeyttä lapsissa. Parhaat ihmetykset aiheutti Banaani-Toopen banaaniauto sekä Mato Matalan omena-auto. 

Päivän tarinana oli Pienviljelijä Putte Possula. Seurasimme Puten hoppupäivää hänen maatilallaan. Huvittavaa oli Puten päivittäiset ruoka-annokset: joka ruualla suolakurkkua. Monenmoisen arkisen kommelluksen jälkeen Putte sai kuitenkin lehmän lypsettyä ja kanojen munat kerättyä. Tuokion lopussa tutustuimme uunituoreeseen Aki Ollikaisen ruonokirjaan Merirosvo MORGAN ja matruusi HULKKONEN. Kirjasta kuunneltiin kaksi runoa kahdesta pienestä porsaasta Fiktio ja Fakta nimeltään. Possut pötköttelivät auringon paahteessa hiekkarannalla. Se sopikin hyvin päivän teemaan, sillä tänään vietetään Maailman matkailupäivää. Ehdimme myös ratkomaan muutamia arvoituksia. Näppärästi ratkaisimme mm. seuraavan pulman: Toinen lahje, sitten toinen, ompa homma aikamoinen. Takataskuihini saa omat aarteet tallettaa. Arvasitko sinä?

 

20.9. Pieni keijukaisprinsessa

Satutuokiossa kurkistettiin pienten keijukaisprinsessojen maailmaan. Karhuherra Paddington oli jättänyt pienen punaisen pussukkansa satutädin työpöydälle. Sieltä löytyi Hannele Huovin "Kun on oikein pieni" -runo sekä Herra Hakkarainen. Nukkuvana tottakai. Ja koko satutuokion ajan Hakkarainen sai vetää tirsoja, sillä niin hienosti lapset jaksoivat kuunnella päivän tarinaa ettei turhaa metelöintiä kuulunut.

Lilia, pieni keijukaisprinsessa, oli valmistautumasa tuleviin keijukaisjuhliin tehden kukkaseppeleitä ja leipomalla hunajakakkusia. Mutta...lummehunaja olikin loppu ja kakkujen tekemisestä ei tullut mitään. Mesiäiset eivät voineet kerätä lisää hunajaa sillä lumpeet olivat ihan supussa Lumolammessa. Monien apurien yritysten jälkeen löytyi oikea "lääke" lumpeiden avaamiseen ja juhlat voitiin viettää valokeijukaisen, metsäkeijukaisen, yksisarvisen ja monien muiden toivottujen vieraiden kesken.

Tarinan jälkeen tutustuttiin kansallisen teemapäivän vuoksi hyviin tapoihin Ursel Schefflerin kirjasta Hups, ollaan ihmisiksi! : hauska käytöskirja lapsille. Pohdittiin yhdessä miten tervehditään, pyydetään anteeksi ja käyttäydytään muutenkin hyvin.

13.9. Tatu ja Patu etsivinä

Tämän kertaisessa satutuokiossa yksityisetsivät Tatu ja Patu, nuo Outolan velmut veljekset, saivat ratkaistavakseen tapaus Puolittajan. Kuurnan perheessä oli sattunut outoja asioita - esineitä oli puolittunut. Etsivät pääsivät syventymään perheen ongelmaan naamioituneina keijuprinsessoiksi perheen nuorimman Aadan synttäreillä. Useiden vaiheiden ja johtolankojen kautta kaksikko selvittää kuka on Puolittaja ja miksi hän on puolittanut tavaroita vauvan housuista lahjapaketteihin.

Satutuokion lopuksi kuultiin Jukka Itkosen Salainen agentti -runo. Satutädin runolaukusta sai jokainen lapsi poimia luettavaksi mm. Pia Perkiön, Martti Haavion sekä Kirsi Kunnaksen loruja. 

6.9. Mimmi-Lehmän seikkailuja

Syksyn ensimmäisessä satutuokiossa kuultiin Mimmi Lehmän  seikkailuja vielä kesäisessä ympäristössä. Mimmi on uittamassa lasten tekemiä kaarnalaivoja järvessä, kun Varis puuttuu touhuihin. Kraakkuvaa ystävää ei Mimmin verkkainen vauhti miellytä, niimpä hän lähtee pesäänsä suunnittelemaan menevämpää peliä. Matkalla Varis "lainaa" Mimmi Lehmän polkupyörän sisäkumin. Ja virittelee siitä omasta mielestään hyvin toimivan potkurin. Kaikki ei mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan ja lopulta Varis sinkoaa korkealle taivaalle ja lopulta mätkähtää laiturille päistikkaa. Onneksi ei käy kuitenkaan pahemmin ja Varis toipuu ennalleen vaaputtuaan hetkisen laiturilla. 

Tuokiossa kuultiin myös Tove Janssonin Syyskuu-runo. Lisäksi ehdittiin ottaa muutama runo Runolaukusta. Arpaonni suosi Kirsi Kunnasta runovalintojen suhteen. Mäyräkoira ja Tuhatjalkainen saivat aikaan naurun pulpahduksia.

 

Kevät:

27.1 Parku-pöllön oma PUM!

Kevään ensimmäisessä satutuokiossa luettiin Paul Friesterin Parku-Pöllön oma PUM! Parku-Pöllö on kadottanut PUM:n. Metsän eläimet yrittävät auttaa sitä, löytämään sen. Mutta kukaan ei oikein tiedä mikä PUM on? Tarvitaan korpin apua ennen kuin selviää mikä ja missä PUM oikein on.

10.2. Krokotiili hiihtää kevääseen

Luonto lainassa-viikon (joka on satutuokiota seuraavalla viikolla) luettiin eläinaiheinen satu. Satuna oli Hannu Hirvosen Krokotiili hiihtää kevääseen. Siinä krokotiili näkee auringon ja lähtee tämän perään jottei kevät karkaisi. Tarinassa on myös muita eläimiä ja hahmoja, jotka ihmettelevät krokotiilin touhuja. Lopulta talvenkin ilot löytyvät ja kevään odotus jatkuu.

 

24.2. Herra Tiikeri villiintyy

Tänään luettiin tarina kaupungissa asuvasta Herra Tiikeristä, joka kyllästyy olemaan aina kunnollinen. Se päättää villiintyä ja lähtee kotikaupungistaan erämaahan. Erämaassa Herra Tiikeri voi mellastaa mielin määrin mutta hänellä tulee ikävä kaupungissa asuvia ystäviään. Herra Tiikeri palaa kaupunkiin ja huomaa että sielläkin ovat asiat alkaneet muuttua. 

16.3. Siiri ja kamala possu

Satutuokiossa luettiin tänään Tiina Nopolan Siiri ja kamala possu. Siinä Siirin pehmolelu Pupusta löytyy reikä ja Pupu kiidätetään nallesairaalaan. Lohdutukseksi Siirille lähetetään pehmopossu. Miten Siiri tulee toimeen possun kanssa? Lopussa opittiin, että suureksi luulemamme asiat voivat ollakin pieniä ja kilttejä.

30.3. Karhu ei saa unta

Satutuokio alkoi runolla Jimmy Kennedyn runolla Teddykarhujen huviretki. Sitten lähdimme selvittämään kuinka karhua voi auttaa samaan unen Marni McGeen teoksen Karhu ei saa unta avulla. Siinä metsän muut metsän eläimet pelkäävät karhua, joka se vain murisee ja ulisee. Paitsi neuvokas jänis Laikku, joka keksii keinon karhun unensaantiin.

13.4. Pikkukarhun raitapaita

Aluksi luettiin kevätruno Pupujussien kevätkävely, jonka on kirjoittanut Leena Inkeri Erkkilä. Runon todettiin olevan hauska ja ilman melko lumeton ja aurinkoinen. Satuna tuokiossa oli David Bedfordin Pikkukarhun raitapaita. Siinä veljeksille tulee kinaa villapaidasta ja leikeistä. Loppu on onnellinen Isoveljen hoksattua etteivät leikit suju niin hyvin yksin. Äitikin keksii ratkaisun.  Lopuksi vierailimme vielä metsässä Kaija Pispan runon Metsään meno sanoin.

27.4. Höpsö Hönttisaurus

Satutuokion aluksi luettiin Tuula Korolaisen runo Dinosaurus Aurus. Pääkirjana tällä kertaa oli Jack Ticklen Höpsö Hönttisaurus. Pääosassa on vauhdikas otus, jolle sattuu ja tapahtuu. Välillä Hönttisaurus kiipeää liian korkealle ja välillä törmää juostessaan puuhun. Naurun remakoita koettiin, kun välillä täytyi oikein ravistaa kirjaa, että dino saatiin alas puusta. Lisäksi jokainen sai kutittaa Hönttisaurusta ja välillä jouduttiin pelottamaan hikkaakin pois. Lisäksi katseltiin dinojen kuvia ja kysyttiin dinosauruksilta, että leikkivätkö dinojen pennut tai ovatko dinot olleet laiskoja. Loppurunona kuultiin Jukka Itkosen Hyvän mielen runo.

 

12.5. Koko perheen kirjastotapahtuma

Koko perheen tapahtumassa luettiin runoja ja tarinoita sekä aikuisille että lapsille.

Mammutti sai koko perheen tapahtumassa nimekseen Rantti. 
Satupäivänä 12.5 Tutta, Riitta ja Sari lukivat satuja ja runoja.

 

Sivua päivitetty: 
14.2.2017