Vuosi 2015

Tulostettava sivu

Satutuokioissa 2015 tapahtunutta

22.1. Lumiukko ravisteli hattuaan

 Kevään ensimmäisessä satutuokiossa luettiin Kate Westerlundin ja Eve Tharletin Kun lumiukko ravisteli hattuaan. Siinä kaksi tyttöä tekevät lumiukon sekä –kissan. Naapurin tyttö Emilia kaipaa ystävää. Hän toivoisi lumikissasta oikeaa kissaa. Mitä tapahtuu , kun jouluaattona lumiukko ravistelee hattuaan? Juttelimme myös joulusta. Lopuksi luettiin runo Teppostossut runoteoksesta Maailmanpyörässä. Teoksen on tehnyt Tittamari Martikainen.

5.2. Hopeasarvinen poro

Satutuokiossa luettiin Leena Laulajaisen Hopeasarvinen poro huomisen (6.2.) saamelaisten kansallispäivän ja tulevan luontoviikon hengessä. Hopeasarvinen poro oli Čâlaoaivin taikaporo, jonka sarvet valaisivat lumen pimeässä tunturissa, joka juoksi äänettömästi ja jonka jaloista ei jäänyt lumeen jälkeäkään. Ongelmia ja mutkia matkaan aiheuttaa Ailigas-tunturissa asuva Lavi-Jon-Piera, joka on kateellinen ja haluaisi hopeasarvisen poron itselleen.
Lisäksi kuunneltiin joikua ja luonnonääniä levyltä sekä luettiin kaksi luontoaiheista runoa kirjoista Neulaspolku ja Älytön äyriäinen.

19.2. Sateenkaarikala tutkii meren syvyyksiä

Satutuokiossa luettiin Marcus Pfisterin Sateenkaarikala tutkii meren syvyyksiä. Siinä Sateenkaarikala uiskentelee kurkistamaan veden alaiselta kallionkielekkeeltä syvyyksiin. Vaan kuinkas ollakkaan, eräänä päivänä hänen ainoa suomunsa tippuu syvyyksiin ja sitä täytyy lähteä hakemaan. Alkaa seikkailu, jossa Sateenkaarikala löytää erilaisia ystäviä, oppii luottamaan näiden apuun ja tutustuu upeaan syvänmeren maailmaa. Lopuksi kuunneltiin valaan ääntä ja luettiin valaisiin liittyvä runo Uppo-Nallen Runoaarteesta.

19.3. Herra Jänis ja rouva Karhu Suuri seikkailu

Satutuokio aloitettiin runolla Kaniinin syntymä Kirsi Kunnaksen runoteoksesta Kani Koipeliinin kuperkeikat.  Sen jälkeen luettiin Christa Kempterin ja Frauke Weldin Herra Jänis ja rouva Karhu Suuri seikkailu. Siinä herra Jänis ja rouva Karhu lähtevät lomalle. Herra Jänis on aluksi huolissaan matkan tarkoituksesta ja koti-ikävästään. Rouva Karhu saa hänet kuitenkin paremmalle tuulelle ja matka sujuu hyvin.

2.4. Isä tekee aina oikein

Tänään vietettiin satutuokiossa H. C. Andersenin syntymäpäivää ja kansainvälistä lastenkirjan päivää. Aluksi kuunneltiin syntymäpäiväsankarin kertomusta itsestään ja kirjoittamisestaan. Ennen ja jälkeen päivän tarinan, Andersenin Isä tekee aina oikein, kuultiin Jukka Itkosen runoja kirjasta Kaupunkiretki ja välillä kuultiin eri eläinten ääniä. Lopuksi noustiin ylös penkistä, laitettiin musiikki soimaan ja tanssittiin Tiputanssia!!

16.4. Memmuli karkaa sirkukseen

Satutuokio viriteltiin käyntiin sirkusteemamusiikilla. Satuna luettiin Mervi Lindmanin Memmuli karkaa sirkukseen. Siinä Memmuli kyllästyy isänsä ja äitinsä ainaiseen lehdenlukuun ja tiskaamiseen ja päättää karata sirkukseen. Välissä kuultiin Jukka Itkosen runo Talvinen posetiivimelodia. Lopuksi vielä tanssittiin Hepokatin sävelten mukaan.

30.4.2015 Merirosvo ei pelkää pimeää!

Tämän päiväinen satutuokio vietettiin ”merirosvolaivassa” ”merirosvojen” kanssa. Oikeaa merirosvolaivaa tutkittiin kuvasta ja kuunneltiin aiheen mukaista musiikkia ja koululaisten kirjoittamia merirosvorunoja. Päivän satuna oli Maudie Powell-Tuckin kirjoittama ja Alison Edgsonin kauniisti ja värikkäästi kuvittama Merirosvo ei pelkää pimeää!

3.9. Muumi ja uusi ystävä

Syksyn ensimmäisessä satutuokiossa luettiin Tove Janssonin kuvakirja Muumi ja uusi ystävä. Kirjassa Muumi ja Nipsu löytävät yllättävän viestin pullosta ja lähtevät seikkailemaan ja etsimään viestin lähettäjää. Kenet he löytävät ja kuka onkaan uusi ystävä? Satutuokion alussa ja lopussa kuunneltiin muumiaiheista musiikkia.

 

17.9. Olga Orava ja metsän salaisuus

Satutuokiossa teemana oli metsä. Ensimmäisenä virittäydyttiin tunnelmaan lukemalla runo Metsän lohdutus teoksesta Neulaspolku. Runon jälkeen lähdettiin etsimään metsän salaisuutta teoksessa Olga Orava ja metsän salaisuus. Lopuksi kuunneltiin oravan mukavista kotioloista laulussa Oravan pesä.

28.10. Hymyilevä lumiukko

Satutuokion aiheena oli talvi ja sen odotus. Aluksi luettiin Heikki Jylhän Lumiukko- runo. Satuna luettiin Christina M. Butlerin Hymyilevä lumiukko. Kaikki totesivat, että kuten sadun lopussa, halaus lämmittää mieltä ja saa ihmeitä aikaan. Keskusteltiin vielä talvella tehtävistä asioita ja luettiin Hannele Huovin Lumisade-runo lumen tuloa jouduttamaan.

 

11.11. Hiiri, myyrä ja tähdenlento

Satutuokiossa luettiin A.H. Benjaminin satu Hiiri, myyrä ja tähdenlento. Siinä ystävykset hiiri ja myyrä riitaantuvat taivoitellessaan pudonnutta tähteä. Sadun jälkeen puheltiin ystävyydestä ja luettiin Uppo-Nallen runo ystävästä.

25.11. Miki ja kuunkukka

Satutuokiossa luettiin Stephen Mackeyn kuvakirja Miki ja kuunkukka. Täysikuun aikaan tapahtuu kummallisia asioita, ja pieni Miki-tyttö ystävineen tempautuu huimaan seikkailuun pilvien päälle. Sadun jälkeen juteltiin talvesta, lumesta ja Kuusta. Lopuksi luettiin kaksi runoa Leena Laulajaisen teoksesta Jänis joka asuu Kuussa.

 

9.12. Pikkupupun joululahja

Vuoden viimeinen satutuokio aloitettiin Kaija Pakkasen runolla Harakan joulupuu. Tämän jälkeen tutustuttiin Rebecca Harryn kuvakirjaan Pikkupupun joululahja. Tarinassa Pikkupupun ystävät palelevat talvisäässä. Yhteisistä leikeistä ei tule mitään, kun ystävät lähtevät yksi kerrallaan kotiin lämmittelemään. Tästä Pikkupupu saa loistavan idean: hän neuloo lämmittävät joululahjat kaikille ystävilleen. Näin päästään viettämään joulua yhdessä ulkona. Ja mikähän on lopulta kaikkein paras lahja?

 

Sivua päivitetty: 
13.4.2016