Vuosi 2014

Tulostettava sivu

Satutuokioissa 2014 tapahtunutta

9.1 Pilkuton leppäkettu

Satutuokiossa oli tänään aiheena erilaisuus. Pilkuttoman Lotta Leppäkertun tarinan kautta käsiteltiin, miltä tuntuu kun erilaisuuden vuoksi kiusataan ja miten se on vain rikkaus, että olemme kaikki erilaisia. Lisäksi kuunneltiin runoja ja tutkittiin tietokirjasta leppäkerttu- ja ötökkäasioita.

16.1. Bremenin kaupungin soittoniekat

Torstain satutuokiossa luettiin Lapsuuden satuaarteet kirjasta Grimmin veljeksien Bremenin kaupungin soittoniekat. Aasi, koira, kissa ja kukko tahtovat turvata vanhuuden päivänsä ja karkaavat isänniltään. Aasi on kuullut Bremenin kaupungin soittoniekoista. He kaikki  suuntavat kohti Bremeniä mutta sitten tuleekin yllättäviä mutkia matkaan…

23.1 Pikku autot

Tällä kertaa satutuokiossa oli aiheena rohkeus. Tapani Baggen Urhea pikku auto-kirjassa käsiteltiin ystävyyttä ja sen voimaa. Rohkeasti pieni Mertsi-auto, joka ei osannut sanoa r-kirjainta, kohtaa kiusaajansa uuden Iisa-ystävänsä kanssa. Lisäksi tuokiossa kuultiin auto aiheinen runo ja tutkittiin erilaisia autoja tietokirjoista ja Autot-animaatiohahmojen avustuksella opeteltiin numeroita 1-10.

30.1.Taikarumpu kertoo

Satutuokiossa luettiin tänään tarina Neljäntuulen lakki  kirjasta Taikarumpu kertoo. Tunnelmaan virittäydyttiin kuuntelemalla alussa joikumusiikkia. Lapinmaassa on paljon eripuraisia tuulia, jotka häätävät puhureillaan eläimet ja ihmiset pois kotiseuduiltaan.  Pyhätunturin väkevä noita harmistuu tästä ja pyydystää kaikki tuulet lakkiinsa. Lopussa kuunneltiin vielä lisää norjalaisen Johan Anders Baerin joikumusiikkia.

6.2. Sporttia

Tänään satutuokiossa oltiin olympiakisatunnelmissa. Mietittiin talviurheilulajeja sekä katseltiin Muumien, Mintun mummon, Antton sekä Pekka Töpöhännän talvisia liikuntatouhuja. Kirjaston oman Mammutti-lemmikin asustus herätti hilpeyttä. Oli Suomi-peruukkia, aurinkolaseja ja päähine. Niitä sitten kokeilimme porukassa

13.2. Ihmeellinen pannukakakku sekä eläinrunoja käsinukeilla tehostettuna

Satutuokiota vietettiin tänään luontoviikon henkeen.  Käsinuket Karhu, Susi, Jänis ja Päästäinen runoilivat elämä menosta metsässä. Sitten satuiltiin Ihmeellisestä pannukakusta joka juoksenteli pitkin maanteitä nälkäinen sakki perässään.

20.2 Matkustan ympäri maailmaa

Kuningattaren sormus kateissa Lontoossa, jalokiviryöstö Pariisissa, Kenguru-sairaanhoitaja Australiassa, Autot-Luigi ihastelemassa Niagaran putouksia... Satutädin satumatkalaukku pullautti tällaiset tarinat tällä kertaa ilmoille.

27.2. Ukko akan töissä

Mitä tehtäis? Sika pestäis… Tuo ja pari muuta lastenlorua luettiin tänään satutuokiossa. Lisäksi kuultiin Suomen kansan hölmöläissaduista kuinka Ukko tahtoi Akan töihin, pääsi ja mitä sitten sattuikaan. Nähtiinpä myös kirnu, keritsimet, puutynnyri ja sikurin juurta, kuvista tosin tällä kertaa.

20.3. Sinisen kissan kutsu

Kevätpäiväntasauksena, Maailman tarinankerronnan ja Onnellisuuden päivän Satutuokiossa, kuultiin Inkeri Karvosen kirjoittamasta ja Kati Vuorennon kuvittamasta kirjasta Pikku-Kulta ja Tähtikarhu tarina Sinisen kissan kutsu. Kirjaston TETtiläinen, Anna, luki kissaloruja ja Tuula Korolaisen kissarunon. Lisäksi keskusteltiin kissoista ja katseltiin kissakirjoja.

3.4. Jonne Tomppeli

Torstain satutuokiossa luettiin H. C. Andersenin kirjoittama satu, Jonne Tomppeli, jossa oltiin kosiomatkalla Jonnen ja hänen kahden veljensä kanssa. Jonne nautti päämäärän lisäksi matkasta ja otti muutenkin rennosti, toisin kuin veljensä. Arvaatte varmaan kuka sitten lopulta pääsi naimisiin ja kuka ei, mutta arvaatteko miksi?? Lisäksi luettiin otteita Janoschin kirjasta ”Rennosti vaan!”.

10.4. Kroko hiihtää

Tänään satutuokiossa kuultiin tarina kevättä odottavasta Krokotiilista, joka yrittää hiihtämällä saada auringon kiinni. Kroko parka ei tavoita aurinkoa ja talvi suututtaa häntä entistä enemmän. Hiihtomatkan aikana hirmuisen iso susi ja vikk...elä kinttuinen lumikko yrittävät pysäyttää krokotiilin epätoivoista yritystä. Viisas kuu lopulta selittää mihin talvea oikeasti tarvitaan. Tuokiossa kuultiin lisäksi Jukka Itkosen kevätaiheisia runoja. Mukana tarinoita kuuntelemassa oli myös kirjaston mammutti

17.4. Varhaiskevään ihme

Torstain satutuokiossa oltiin kevään tunnelmissa. Lasten aarreaitta -kirjasta kuultiin vanha saksalainen kansansatu Varhaiskevään ihme. Pienet ahkerat mehiläiset kömpivät jo pois pesästään ja lähtevät meden hakuun, mutta mistä löytyy puita ja kukkasia? Kukkakeijujen kultaisesta kirjasta runoiltiin tulppaanin ja orvokin tarina.

24.4 Kateellinen toukka

Kevään viimeisessä satutuokiossa luettiin Satukamari-kirjasta Kateellinen toukka. Vihreä toukka tahtoisi oppia lentämään ja olla kaunis, eikä vain tylsän vihreän. Apua pyydetään perhoselta, leppäkertulta ja jopa linnulta, mutta kuinkas sitten käykään…

9.10. Lumiukko tuli tupaan

Syksyn ensimmäisessä satutuokiossa luettiin Ian Bowien kirjoittama ja Keanne van de Kreeken kuvittama tarina Lumiukko tuli tupaan. Siinä Lumiukko menee Annan luo viikonloppuvierailulle. Lisäksi luettiin Hannele Huovin Ihmejuttu-kirjasta runo Talvimummo ja juteltiin talven odotuksesta.

23.10. Pekka Töpöhännän laivaretki

Satutuokiossa luettiin Gösta Knutssonin Pekka Töpöhännän laivaretki. Siinä Pekka lähtee Ruotsin puolelle laivamatkalle. Monni kiusaa Pekkaa. Mutta siitäkin huolimatta Pekan asiat menevät hyvin. Paha saa lopussa palkkansa.

6.11. Mimmit ja luolan salaisuus

Tänään satutuokiossa luettiin Pauliina Lerchen ja Meri Mortin Mimmit ja luolan salaisuus. Syksyn tuloa Vaskimetsään häiritsee outo ääni, jonka alkuperää Mimmit lähtevät tutkimaan. Avukseen he saavat meteliin heränneen Karhun ja päätyvät tutkimusmatkallaan syvälle maan uumeniin tutustuen ainakin peikkoihin, haltijoihin, metsänneitoihin ja maahisiin. Muutakin selviää ja juhlien jälkeen Mimmien luo muuttaa uusi ystävä.
Lopuksi luettiin Haamuhetki kullan kallis –kirjasta kaksi runoa, Aaveystävä Asta ja Haamuhetki kullan kallis.

19.11. Rauhallinen Erkki harrastaa

Satutuokiossa lastenoikeuksienpäivänä oli vuorossa Sinikka ja Tiina Nopolan Rauhallinen Erkki harrastaa. Siinä vanhemmat yrittävät kilvan miettiä Erkille uusia harrastuksia, vanha kun ei kelpaa heille. Hauskojen ja vähän traagistenkin sattumusten jälkeen Erkille löytyy uusi harrastus sekä vanha harrastus saa hyväksynnän.

4.12. Turtuliinit viettämät joulua

Joulukuun ensimmäisessä satutuokiossa luettiin Anne-Marie Chapoutonin ja Gerda Mullerin Turlutiinit viettävät joulua. Turlutiinit ovat pikkiriikkisiä Turlutiinien laakson asukkeja. He juhlivat keskitalvea suuren kuusen juurella laulaen ja soittaen sekä nauttien rusinapullaa, rautayrttijuomaa ja aurinkoeliksiiriä. Juhla muuttuu jännittäväksi ja pelottavaksikin ennen turlutiinitanssia ja kaiken selviämistä. Lisäksi luettiin kaksi runoa Hannele Huovin kirjasta Ihme juttu!

18.12. Siilin joulu

Satutuokiossa lähdimme viettämään Siilin joulua. Siili saa joululahjaksi joulupukilta punaisen myssyn. Mutta voi itku, se ei sovi Siilille päähän. Alkaa lahjan kierrätys. Viimein myssylle tulee käyttöä. Satutuokiossa luettiin pari joululaulua ja puheltiin joulun viettotavoista.

 

.

Sivua päivitetty: 
13.4.2016