Tietoa Kittilästä

Tulostettava sivu

 

 

Kittilä - perustiedot

Asukasluku: 6 453 (vuoden 2019 lopussa, lähde: Tilastokeskus)
Väestön kehitys 80-luvulta nykypäivään

Maakunta: Lapin maakunta
Seutukunta: Tunturi-Lapin seutukunta
Perustettu: 23.3.1868
Kokonaispinta-ala: 8 263,9 km2, josta vettä 168,6 km2 (Lähde: Kuntaliitto / Suomen pinta-ala kunnittain 1.1.2013)
Kunnallisvero: 20,25 %

Tutustu alueeseen!
Esityksiä, linkkejä ja esitteitä alueelta
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kittilän kunnan vaakuna

   

Kittilän vaakunan on suunnitellut kittiläläinen taiteilija Einari Junttila vuonna 1963.
Kittilän vaakunassa on hopeakentässä kävelevän ahman yläpuolella kaarilakio.
Kaarilakio ja ahma ovat mustat, ahman varukset punaiset.

Vaakunan käyttöön muussa kuin kunnan toiminnassa tulee anoa lupa kunnanhallitukselta.

 

Hallinto ja talous

Tietoa kunnan organisaatiosta ja sen rakenteesta ja kunnan taloudesta löydät sivulta www.kittila.fi/hallinto-ja-talous.
Sivuilta löytyy mm. kunnan konserniohje, tilinpäätökset, talousarviot, hallintosääntö ja kuntastrategia.

Kittilän kunnantalo

Kittilän kunnantalolla sijaitsee kunnan neuvontapiste sekä eri hallinnonalojen toimistoja, kuten kunnanjohtajan ja hallinto- ja talousosaston toimistot, tekninen toimisto, sosiaali- ja terveystoimisto, vapaan sivistystyön toimisto, koulutoimisto, päivähoitotoimisto ja Kideve Elinkeinopalveluiden toimisto. Myös Kittilän Vuokratalot Oy:n toimisto on kunnantalolla. Lisäksi kunnantalolla palvelee maataloussihteeri Tunturi-Lapin maaseutulautakunnan kokoaikaisessa palvelupisteessä ja Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja.

Kunnantalossa asiointi tapahtuu aulassa olevan infopisteen kautta, josta sinut ohjataan oikeaan paikkaan. Kunnantalon aulassa on kunnan ilmoitustaulu kuulutuksille. Kunnantalolla on useita kokoustiloja.

Kittilän kunnantalo on punatiilirakennus, joka valmistui vuonna 1988, suunnittelijana oli Arkkitehtuuritoimisto Poskiparta-Norvapalo. Rakennuksen kerrosala 2380m2 ja sen pääaulan lattian on Kittilän vihreää kiveä eli Kittilästä löytyvää kromimarmoria.
 

Kittilässä on

Järviä: 718  (lähde: www.jarviwiki.fi, 2014)
Tuntureita: 10, jotka ovat nimiltään Aakenustunturi, Korsatunturi, Kumputunturi, Kätkätunturi, Kätkätunturi (pohjoinen), Lainiotunturi, Levitunturi, Puljutunturi, Pyhätunturi, Pyhätunturi (läntinen)
Poroja: noin 12 000 (vuonna 2013, lähde: Paliskuntain yhdistys)

 

Historia

- Sodankylän yhteydestä kappeliseurakunnaksi 1828
- Omaksi pitäjäksi keisarillisella käskykirjeellä 30.1.1854
- Ensimmäinen uuden kunnallishallinnon mukainen kuntakokous 11.7.1868

 

Maantieteellinen sijainti ja naapurit

Kittilän kirkonkylä:
67°40' pohjoista leveyttä
24°53' itäistä pituutta
174 mpy

Kittilän rajanaapureina ovat luoteessa Enontekiö, koillisessa Inari, idässä Sodankylä, etelässä Rovaniemi, lounaassa Kolari ja lännessä Muonio.

 

Kittilä lyhyesti

Palvelut ja luonto lähellä

Kittilä on vireä, noin kuuden ja puolen tuhannen asukkaan kunta Tunturi-Lapissa. Kittilän loistava sijainti, kattavat palvelut, toimivat kulkuyhteydet ja upea luonto tarjoavat hyvät puitteet asukkaille, matkailijoille ja yrityksille. Kittilän kahdeksan pohjoisen vuodenaikaa kiehtovat aina kaamoksesta keskiyön aurinkoon ja kevään kurkistuksesta syksyn säkenöiviin väreihin. Maastoa muokkaavat useat komeat tunturit ja kunnan läpi virtaava suuri ja vapaa Ounasjoki.

 

Tapahtumia ja tekemistä

Luonto, lukuisat ohjelmapalveluaktiviteetit ja kulttuurin toimijat tuovat alueelle mahdollisuuksia monipuoliseen vapaa-ajan viettoon. Asukkailleen Kittilä tarjoaa kattavat harrastusmahdollisuudet ja virkeän yhdistyselämän. Useat vuotuiset tapahtumat järjestyvät aktiivisten ihmisten panoksella. Tapahtumat ja kulttuuritarjonta tarjoavat vaihtelua liikunnallisten aktiviteettien ja luonnossa liikkumisen rinnalle myös matkailijoille.

 

Vahvat toimialat tuovat työtä ja palveluita

Kittilän alueen suurimmat toimialat ovat matkailu ja kaivosteollisuus. Kittilässä sijaitsevat Suomen suosituin ympärivuotinen vapaa-ajankeskus Levi ja Euroopan suurimpiin kuuluva kultakaivos, Kittilän kaivos. Kittilässä on myös kansainvälinen lentoasema. Kansainvälisyys onkin merkittävässä roolissa napapiirin yläpuolella sijaitsevan kunnan elinkeinoelämässä.

 

Kehittyvä kunta

Kittilän kehitys kasvavaksi ja elinvoimaiseksi Lapin kunnaksi on tapahtunut melko nopeasti viime vuosikymmeninä. Rakentamiseen on investoitu vahvasti. Matkailun myötä modernin ja kansainvälisen tunnelman saaneessa Kittilässä perinteinen elämänmeno näkyy vielä kylissä, taiteessa ja tapahtumissa.

 

Kittilän nimikkolajit

Kittilän kunnalla on omat nimikkolajit: Nimikkokasvi on kullero, nimikkonisäkäs on ahma ja nimikkomineraali on kulta. Lue lisää: Kittilän nimikkolajit ovat kullero, ahma ja kulta

Sää Kittilässä juuri nyt

 

 

Sivua päivitetty: 
7.12.2020