Tiedote: Yhteisöllinen käsityöprojekti Kittilän 150-juhlavuoden muistoksi, julkistus 5.12.2019

Tulostettava sivu

Tiedote 28.11.2019, Kittilän kunta

Kittilän Jouluyö –tapahtumassa torstaina 5.12.2019 klo 18.30 julkistetaan Kittilän 150-vuotisjuhlavuoden muistoksi toteutetun yhteisöllisen käsityöprojektin tulos: Suurikokoinen, laadukkaista materiaaleista valmistettu ryijy nähdään ensi kertaa Kittilän kunnantalon aulassa. Ainutlaatuinen ponnistus yhdistää useita kuntalaisia sekä käsityön ja Kittilän ystäviä.

 

Kittilän kunta täytti 150 vuotta vuonna 2018, ja juhlavuodelle haluttiin toteuttaa omaleimainen ilme, ja suunnittelun yhteistyöhön valikoitui kittiläläislähtöinen, kotiseuturakas suunnittelija Jukka Puljujärvi. Puljujärven kunnalle suunnittelema upea Ahman vuodenajat –kuosi on vuonna 2019 kunnanhallituksen päätöksellä valittu myös kunnan uudeksi, pysyvämmäksi visuaaliseksi ilmeeksi.

 

Ahman vuodenajat -design on ollut erittäin pidetty kuntalaisten keskuudessa ja erilaisia Ahma-tuotteita on kuntalaisten toiveiden mukaisesti tilattu myytäväksi ja kuntalahjoiksi. - Näin heti kuosin upeana taidetekstiilinä, joka voitaisiin toteuttaa myös esimerkiksi tilkkutyömenetelmin tai arvokkaana ryijynä, kertoo kulttuurisihteeri Marika Salminen. Juhlavuoden aikana hioutui idea kunnantalon aulaan tuotettavasta ryijystä, joka toteutettaisiin paloista. - Ryijytekniikka on ommellen toteutettuna helppo ja onnistuisi hienosti yhteisöllisenä teoksena kuntalaisten kanssa. Idea sai myös kannatusta päättäjiltä, sen rahoitus järjestyi ja työtä varten hankittiin laadukkaat materiaalit, Salminen kertoo. Naapurikunnista Enontekiö vietti syntymäpäiviä ennen Kittilää ja siellä tehtiin yhteisöllisesti kutoen räsymatto kangaspuissa ja tämä matto on ripustettu Enontekiön kunnantalon seinälle - tämä inspiroi Kittilässäkin suunnittelemaan jotain suurta.

 

Ryijyn toteutus aloitettiin juhlavuonna 2018, jolloin Jukka Puljujärvi teki ryijylle väri- ja lankasuunnitelman. Avuksi projektiin saatiin Revontuli-Opistossa harjoittelussa ollut käsityötieteen opiskelija Laura Virta, joka laski langanmenekit Puljujärven suunnitelmien mukaisesti. Laura valmisti myös jokaiselle osallistujalle tarvikepaketin ja seikkaperäiset ohjeet. Työtä helpottavien tarvikepakettien avulla osallistuminen haluttiin tehdä mahdollisimman helpoksi. Paloja ryijyssä on yhteensä 39, ja ryijyn tekoon osallistui n. 40 henkilöä.

 

Ensimmäinen tapaaminen ja aloitus järjestettiin Ahman alkuRYIJäYs –nimellä 14.3.2019 Kittilän kirjastolla. - Osallistujamäärä yllätti positiivisesti - paikalle saapui odotetusti käsityökonkareita, mutta rohkeasti myös sellaisia kuntalaisia, joille käsityöt eivät ole ihan itsestäänselvyys. Oli hienoa nähdä osallistujissa useampi äiti-lapsi-pari, jotka toteuttivat oman palan yhdessä, Salminen toteaa. Kirjastolta palat otettiin mukaan kotiin itsenäistä työskentelyä varten. - Toinen yhteistapaaminen järjestettiin kulttuuriviikolla huhtikuussa 2019, jolloin hieman herkuteltiin ja hehkutettiin jo valmiita paloja ja ommeltiin keskeneräisiä. Aikaa palojen valmistamiseen osallistujilla oli Kittilän kesämarkkinoille, heinäkuuhun 2019 saakka.

 

Syksyllä Kittilään tuli Revontuli-Opistoon käsityöopettajan sijaiseksi Hannele Kinnunen, joka lupautui kokoamaan ryijyn ja Kittilän työpaja puolestaan otti asiakseen rakentaa telineen ryijylle.- Tietääkseni Kittilässä ei ole vastaavan suuruista yhteisöllistä käsityötä tehty aiemmin. Toki Revontuli-Opistossa ja kouluilla on tehty yhdessä käsityöprojekteja, mutta tämä ryijy on ainutlaatuinen siinä, kuinka laajasti se on yhteisöä osallistanut, ja myös sen suuri koko ja laadukkaat materiaalit tekevät siitä erityisen, Salminen kuvailee Kittilän projektia.

 

Kutsu: Julkistustilaisuus to 5.12.2019 klo 18.30 Kittilän kunnantalolla:
Yhteisöllinen käsityöprojekti Kittilän 150-juhlavuoden muistoksi

Median edustajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen etukäteen:
Nina Willman, tiedottaja, Kittilän kunta, nina.willman@kittila.fi, p. 0400 356 027

 

Lisätietoja:
Marika Salminen, kulttuurisihteeri, Kittilän kunta, puhelin 040 568 1356, marika.salminen@kittila.fi
 

Tiedote pdf-muodossa: Yhteisöllinen käsityöprojekti Kittilän 150-juhlavuoden muistoksi, julkistus 5.12.2019

Sivua päivitetty: 
28.11.2019