Tiedote: Sirkan koulun sisäilmasta tehtyjen lisätutkimusten tulokset huhtikuussa 2014

Tulostettava sivu

Tiedote 2.5.2014

 

Sirkan koululla on tehty lisätutkimuksia, joissa on selvitetty sisäilman kuntoa. Tulosten perusteella suositellaan kolmen luokan tilapäistä poistamista koulukäytöstä.

 

Sirkan koululla selvitettiin lisätutkimuksissa sisäilman kuntoa ottamalla tiloista sisäilmanäytteitä sekä mittaamalla ilmanvaihdon toimivuutta. Tutkimukset on tilattu ulkopuoliselta sisäilmatutkijalta. Näiden tutkimuksien perusteella Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto on tehnyt suosituksen kolmen luokan poistamiseksi koulukäytöstä.

 

Kiinteistön ilmanvaihto on säädetty liian alipaineiseksi ja tuloilmamäärät ovat liian pieniä suunniteltuihin arvoihin nähden. Lisäksi on otettu kiinteistön eri tiloista sisäilmanäytteitä kuten huoneilman voc-näytteet (haihtuvat orgaaniset yhdisteet), ja kuitu- ja mikrobinäytteitä.

 

Otetuissa näytteissä ei havaittu normaalista poikkeavia voc-pitoisuuksia eikä kuitunäytteitä.

 

Luokkatiloissa otetuissa näytteissä oli havaittavissa niukkaa homekasvustoa, jota voidaan pitää normaalina kasvustona. Tuloilmakammion jälkeisestä ilmanvaihtokanavasta, josta ilma johdetaan luokkatiloihin, havaittiin Aureobasidium-suvun homekasvustoa. Kiinteistön käyttäjistä useat ovat kokeneet koulun tiloissa terveydellisiä oireita kuten iho- ja astmaoireita. Aureobasidium-suvun homeen tiedetään aiheuttavan tyypillisesti iho-oireita ja astmaattisia oireita.

 

Näistä syistä ympäristöterveydenhuolto on suositellut kolmen luokan poistamista koulukäytöstä. Terveyshaittaa on arvioitu tehtyjen tuloksien ja käyttäjien tiloissa kokemien oireiden perusteella.

 

- Kunnanjohtaja ja minä olemme käynnistäneet edellä mainittujen luokkien siirtämisen muihin tiloihin. Kaksi luokkaa siirtyy Kylpylähotelli Levitunturin tiloihin ja yksi luokka siirtyy Könkään koululle maanantaina 5.5.2014. Koululaiset ovat väistötiloissa lukukauden loppuun, kertoo sivistystoimenjohtaja Mauri Tammela.

 

- Viimeisimpien tutkimusten perusteella on nyt löydetty syy-yhteys käyttäjien oireisiin. Hyvää asiassa on, että ongelma ei ole rakenteissa, ja se kyetään ratkaisemaan todennäköisesti korjaamalla ilmanvaihdossa havaitut puutteet, iloitsee terveystarkastaja Juha Metso.

 

Lisätiedot:
Sivistystoimenjohtaja Mauri Tammela, mauri.tammela(at)kittila.fi, puh. 040 524 6196 (paikalla 5.5. eteenpäin)
Terveystarkastaja Juha Metso, juha.metso(at)sodankyla.fi, puh. 0400 421 451

Sivua päivitetty: 
2.5.2014