Tiedote: Kittilän kunnan 6. koronaohje ja tiedote

Tulostettava sivu

Tiedote 19.3.2020, Kittilän kunta

 

1. Päivittäistavaran ja apteekkituotteiden kuljetuspalvelu yli 70 -vuotiaille 23.3. alkaen

Kittilän kunta järjestää kuljetuspalvelua päivittäistavaroiden ja apteekkituotteiden kotiin tuomiseksi ikäihmisille kyliin taajamien ulkopuolelle, koska hallituksen toimintaohje kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään väkijoukkoja ja julkisia paikkoja mahdollisuuksien mukaan 13.4.2020 saakka. Kittilän kunnan kotihoito yhdessä Kittilän työpajatoiminnan kanssa järjestää kuljetuspalveluapua ensisijaisesti sellaisille yli 70-vuotiaille,

  • joilla on haastava järjestää muulla tavoin ruuan ja muiden päivittäistavaraostosten ja apteekkituotteiden nouto tai kuljetus kotiin.
  • jotka asuvat Kittilän kirkonkylän ja Sirkan keskuksen ulkopuolella.

Näin kuljetuspalvelu palvelu toimii:

Palvelu tilataan Kittilän kunnan yhteyshenkilöltä: puhelin 040 162 8072, ma-pe klo 8-14.
Palvelu käynnistyy viikolla 13 ja se on toistaiseksi toiminnassa 13.4. saakka.

Lue tiedote: Kittilän kunta järjestää päivittäistavaroiden ja apteekkituotteiden kuljetuspalvelun yli 70-vuotiaille

 

2. Etäopetus alkanut 18.3. ja huhtikuun kunnanvaltuuston kokous peruttu

 

Kittilässä kaikilla opettajilla ja oppilailla on tarvittavat välineet etäopetuksen järjestämiseen.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja on perunut 6.4.2020 suunnitellun kunnanvaltuuston kokouksen koronavirusriskin välttämiseksi.

 

3. Karanteenia vastaavat olosuhteet yli 70-vuotiailla ja ulkomailta palatessa

Mitä karanteenia vastaavat olosuhteet tarkoittavat?

Karanteenia vastaavia olosuhteita varten ei anneta virallista karanteenipäätöstä, vaan sinun toivotaan vahvasti noudattavan valtiohallinnon antamia ohjeita koronavirusepidemian leviämisen hillitsemiseksi. 

Karanteenia vastaavat olosuhteet poikkeavat siis lainopillisesti karanteenista ja eristyksestä. 

Hallitus on ohjannut ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Niin ikään hallitus on velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

 

Ohjeita karanteenia vastaavien olosuhteiden ajalle

Kun sinut on ohjattu karanteenia vastaaviin olosuhteisiin koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi, on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita, eikä altistaa ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle. Yli 70-vuotiaden velvoitteella olla karanteenia vastaavissa olosuhteissa pyritään puolestaan suojaamaan tätä ryhmää. 

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajan kanssa.  Mikäli ulkomailta palaajan kotona on riskiryhmään kuuluvia (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/ta...) tai sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa, karanteenia vastaavat olosuhteet tulisi pyrkiä järjestämään muualla kuin kotona. 

 

Mitä karanteenia vastaavien olosuhteiden aikana saa tehdä ja mitä ei?

Karanteenia vastaaviin olosuhteisiin ohjatun henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka muihin ihmisiin.

Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveyskeskukseen, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei saa mennä.

Muista hyvä käsihygienia. Älä koske paljain käsin kotisi ulkopuolella kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.

Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihasi yläosaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja voi elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.  

 

Lisätiedot:

Antti Jämsén, kunnanjohtaja, Kittilän kunta, antti.jamsen@kittila.fi, puh. 040 745 9830
Heidi Tanninen, johtava lääkäri, Kittilän terveyskeskus, heidi.tanninen@kittila.fi

 

Tiedote pdf-muodossa: 19.3.2020, Kittilän kunnan 6. koronaohje ja tiedote
 

 

 

Sivua päivitetty: 
19.3.2020