Tiedote: Kittilän kunnan 4. ohje koronavirusepidemiaan varautumisessa

Tulostettava sivu

Tiedote 16.3.2020, Kittilän kunta

 

Suomessa on todettu maanantaina 16.3.2020 yhteensä 31 uutta koronatartuntaa. Kittilän kunnassa ei ole todettu tautitapauksia. Lapin sairaanhoitopiirin (LSHP) alueella niitä on kaksi. Suomessa on nyt yhteensä 272 koronatartuntaa. Epidemian pysäyttäminen ei ole mahdollista, mutta sitä voidaan hidastaa.

Hallitus ottaa istunnossaan tiistaina 17.3. käyttöön valmiuslain ja linjasi maanantaina 16.3. seuraavaa:

1. Valmistelut rajojen sulkemiseksi aloitetaan. Suomalaisten ei tule matkustaa ulkomaille. Lisäksi ulkomailla olevia suomalaisia kehotetaan palaamaan kotimaahan.

2. Yli kymmenen hengen kokoontumiset kielletään.

3. Kirjastot, uimahallit, nuorisotilat sekä muut vastaavat tilat suljetaan.

4. Vierailut vanhainkodeissa kielletään.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tehdyt linjaukset ovat voimassa 13.4. saakka. Ne ovat:

5. Varhaiskasvatuksen yksiköt jatkavat toimintaansa. Jos vanhemmat voivat järjestää lastensa hoidon toisaalla, heidän toivotaan tekevän näin.

6. Koulutilat suljetaan keskiviikkona 18.3. alkaen. Ammatillinen koulutus pyritään järjestämään vaihtoehtoisin keinoin. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään.

 

Yli 70-vuotiaat

Yli 70-vuotiaat kansalaiset velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Tämä ohjeistus ei koske kansanedustajia, valtiojohtoa tai kunnallisia luottamushenkilöitä.

 

Vierailut kielletään myös sairaaloissa ja hoitolaitoksissa

Ulkopuolisten vierailut kielletään vanhusten ja muiden riskiryhmien asumisyksiköiden lisäksi myös hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Poikkeuksena ovat kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä synnyttäjien tukihenkilöt, joiden tilanne tarkastellaan tapauskohtaisesti.

 

Valmiuslaki käsittelyyn tiistaina

Pääministeri Marinin mukaan hallitus on yhdessä presidentin kanssa todennut poikkeusolot. Valmiuslakia käsitellään hänen mukaansa tiistaina 17.3.2020.

 

Kittilän terveyskeskus

Jos ulkomailta palattua ilmaantuu hengitystieinfektion oireita, tulee olla puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon mahdollisimman pian ja välttää työpaikalle tai väkijoukkoon menemistä. Kittilän terveyskeskuksen päivystysnumero on 0400 356 498. 

Kiireettömiä lääkärien ja hoitajien vastaanottoaikoja aletaan muuttaa puhelinvastaanotoiksi, jotta riskiryhmiin kuuluvat kuntalaiset eivät altistu infektioille terveyskeskuksessa käydessään. Ryhmäneuvolat perutaan.

 

Ulkomailta palaavat

Ulkomailta palaavia oireettomia työntekijöitä suositellaan jäämään kotiin 7 vuorokaudeksi matkan jälkeen etätyön tekemiseksi. Tämä on suositus, eikä varsinainen tartuntatautilain mukainen lääkärin määräämä karanteeni, eikä siten oikeuta tartuntatautipäivärahaan.

 

Sairastaminen

Lievistä hengitystieinfektion oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille. Siten voidaan hidastaa epidemian leviämistä. Lieväoireisessa taudissa riskiryhmiin kuulumattomien ei tarvitse hakeutua tutkimuksiin.

 

THL:

Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/ohjeet-koronavirustaudin-covid-19-kotihoitoon

Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirustauti-milloin-on-hakeuduttava-hoitoon

 

Lisätiedot:

Antti Jämsén, kunnanjohtaja, antti.jamsen@kittila.fi, puh. 040 745 9830

 

Tiedote pdf-muodossa: 16.3.2020, Kittilän kunnan 4. ohje koronavirusepidemiaan varautumisessa

 

 

Hanna-Maria Grandell, vs. hallintojohtaja, hanna-maria.grandell@kittila.fi, puh. 040 572 4460

Heidi Tanninen, johtava lääkäri, heidi.tanninen@kittila.fi

Sivua päivitetty: 
17.3.2020