Suun terveydenhuolto

Tulostettava sivu

Hammashoitola on avoinna ma–to klo 8.00–15.00 ja pe 8.00–13.00.

Ajanvaraus ma–to klo 8.00–15.00, pe klo 8.00–13.00
Puhelin: 040 546 3901 (numeroon ei voi lähettää tekstiviestejä)
Ajanvarausvastaanotto käyttää takaisinsoitto-puhelinjärjestelmää. Lue ohjeet, kuinka puhelinjärjestelmä toimii.
Osoite: Hammashoitola, Terveyskeskus, Sairaalantie 2, 99100 Kittilä

 

Suun terveydenhuollon maksut

 

Kiireellinen hammashoito
Arkipäivinä ajan kiireelliseen hammashoitoon saa hammashoitolan numerosta 040 546 3901.
Viikonloppuisin ja arkipyhinä hammaslääkäripäivystys kiireellisille tapauksille Lapin kuntien yhteistyönä klo 9.30–10.30 puh. 01 0633 8330 (Puheluhinta on 8,8 snt/min (ALV 24%))

 

Aikuisten kiireetön hammashoito

Jonotusaika hammaslääkärin tekemään tarkastukseen on n. 4 kk (päiv. 4.4.2018). Ajanvarauksesta asiakas huolehtii itse hammaslääkärinsä suositteleman tarkastusvälin mukaisesti.

 

Alle kouluikäisten hammashoito

Terveydenhoitajat tekevät 1.1.2014 alkaen 8 kk:n ikäisen lapsen neuvolakäynnillä lapsen ensimmäisen suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioinnin. Terveydenhoitajan havaitessa tarvetta suun tarkempaan tutkimukseen, hän ohjaa vanhemmat varaamaan ajan suuhygienistille hammashoitolan ajanvarauksesta p. 040- 5463901.

10 kk:n ikäiset lapset kutsutaan ryhmäneuvolakäynnille neuvolaan, jossa on mukana terveydenhoitaja, suuhygienisti, puheterapeutti sekä perhetyöntekijä.

Hammashoitolaan lapsi kutsutaan 2 vuoden ikäisenä suuhygienistin vastaanotolle. 2-vuotiskäynnillä lapselle määritellään oma yksilöllinen kutsuväli, jonka mukaan hänet jatkossa kutsutaan hammastarkastukseen joko suuhygienistille tai hammaslääkärille.

 

Koululaisten hammashoito

Koulujen oppilaat kutsutaan hammashoitolasta tarkastuskäynnille joko hammaslääkärille tai suuhygienistille hammaslääkärin tekemän henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaisesti.

 

Odotusaikainen hammashoito

Valtioneuvoston asetuksen 380/2009 mukaisesti kunnan on järjestettävä ensimmäistä lasta odottavalle perheelle yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio. Kittilässä tämä toteutetaan suuhygienistin tai hammashoitajan luona valistuskäynnillä, jossa perheelle neuvotaan hyvät suunhoitokäytännöt ja ruokailutottumukset, jotka auttavat vanhempia edistämään myös tulevan lapsensa hammasterveyttä. Lapsen varhainen hyvä suun terveys ennakoi hyvää suun terveyttä jatkossakin, hyvä kehitys aikaansaadaan ensisijaisesti terveellisin elintavoin ja pitämällä huolta hyvästä suuhygieniasta.

 

Tämä valistuskäynti on maksuton ja kestää noin 30 min, molemmat vanhemmat ovat tervetulleita. Tähän käyntiin ei sisälly vanhempien hampaiden tarkastusta, vaan hoidontarvetta arvioidaan keskustelussa. Mikäli vanhemmilla on suussaan vaivoja eli heillä on kiireellisen hammashoidon tarvetta, heille annetaan aika hammaslääkärille tai jos hammashoidolla ei ole kiirettä heidät voidaan niin halutessaan asettaa hammashoitolan jonotuslistalle. Nämä jatkokäynnit ovat maksullisia normaalin hammashoitohinnaston mukaisesti. Toista tai useampaa lastaan odottavat vanhemmat voivat halutessaan ilmoittautua jonotuslistalle hammashoitoon päästäkseen. Ajanvaraus hammashoitolan toimistosta, puhelin 040 546 3901.

 

Ksylitolipurukumien jakelu äideille

Kittilän hammashoitola aloitti 22.5.2013 täysksylitolipurukumien jakamisen 3 kk täyttäneiden lasten äideille. Jakeluun voivat osallistua äidit, joiden vauva on täyttänyt 3kk eikä vauvan maitohampaat ole vielä puhjenneet. Tarkoituksena on vähentää lasten hampaiden reikiintymistä aiheuttavan kariesbakteerin tartuntoja. Lapsi saa kariesta aiheuttavan Streptococcus mutans-bakteeritartunnan yleensä äidiltään tai muulta lähisukulaiselta ensimmäisten hampaiden puhkeamisen aikaan. HLT Marja-Liisa Laitalan väitöskirjatutkimuksen mukaan tehokas keino ehkäistä lasten kariesbakteeritartuntaa on äidin ksylitolipurukumien pureskelu päivittäin lapsen ollessa 3-24 kk vanha.

 

Ksylitoli vähentää bakteerien määrää äidin suussa ja tartuntavaara vähenee. On myös muistettava muuten ehkäistä suoraa sylkikontaktia aikuisen ja lapsen välillä eikä lapsen lusikkaa tai tuttia saa käyttää aikuisen suussa. Äitien, jotka haluavat maksuttoman ksylitolipurukumien jakelun piiriin, tulee ilmoittautua neuvolan terveydenhoitajille lapsen synnyttyä. Äidin tulee sitoutua pureskelemaan purkkaa säännöllisesti viisi kertaa päivässä.

Ksylitolipurukumien jakelu äideille tapahtuu 3-, 6-, 8-, 12- ja 18 kk:n ikäisen lapsen neuvolakäynneillä.

 

Henkilökunta:

Vastaava hammaslääkäri: Katja Vanhasalmi

Hammaslääkärit: Tiina Karhunen, Petteri Pitkänen, Markku Vaarala

Suuhygienisti: Satu Kinnunen
Hammashoitajat: Marja-Riitta Ahola, Piia Karhula, Marja-Leena Satokangas, Merja Ylilehto, Arja Yliniemi, Sari Ylisirniö-Åman

Sivua päivitetty: 
10.4.2018