Suun terveydenhuolto

Tulostettava sivu

 

 

Hammashoitola on avoinna ma–to klo 8.00–15.00 ja pe 8.00–13.00.

Ajanvaraus ma–to klo 8.00–15.00, pe klo 8.00–13.00
Puhelin: 040 546 3901 (numeroon ei voi lähettää tekstiviestejä)
Ajanvarausvastaanotto käyttää takaisinsoitto-puhelinjärjestelmää. Lue ohjeet, kuinka puhelinjärjestelmä toimii.
Osoite: Hammashoitola, Terveyskeskus, Sairaalantie 2, 99100 Kittilä

 

Suun terveydenhuollon maksut

 

Kiireellinen hammashoito

Arkipäivinä ajan kiireelliseen hammashoitoon saa hammashoitolan numerosta 040 546 3901.
Viikonloppuisin ja arkipyhinä hammaslääkäripäivystys kiireellisille tapauksille Lapin kuntien yhteistyönä klo 9.30–10.30 puh. 01 0633 8330 (Puheluhinta on 8,8 snt/min (ALV 24%))

 

Aikuisten kiireetön hammashoito

Jonotusaika hammaslääkärin tekemään tarkastukseen on n. 6 kk (päiv. 2.3.2021). Ajanvarauksesta asiakas huolehtii itse hammaslääkärinsä suositteleman tarkastusvälin mukaisesti.

 

Alle kouluikäisten hammashoito

Terveydenhoitajat tekevät 1.1.2014 alkaen 8 kk:n ikäisen lapsen neuvolakäynnillä lapsen ensimmäisen suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioinnin. Terveydenhoitajan havaitessa tarvetta suun tarkempaan tutkimukseen, hän ohjaa vanhemmat varaamaan ajan suuhygienistille hammashoitolan ajanvarauksesta p. 040- 5463901.

10 kk:n ikäiset lapset kutsutaan ryhmäneuvolakäynnille neuvolaan, jossa on mukana terveydenhoitaja, suuhygienisti, puheterapeutti sekä perhetyöntekijä.

Hammashoitolaan lapsi kutsutaan 2 vuoden ikäisenä suuhygienistin vastaanotolle. 2-vuotiskäynnillä lapselle määritellään oma yksilöllinen kutsuväli, jonka mukaan hänet jatkossa kutsutaan hammastarkastukseen joko suuhygienistille tai hammaslääkärille.

 

Koululaisten hammashoito

Koulujen oppilaat kutsutaan hammashoitolasta tarkastuskäynnille joko hammaslääkärille tai suuhygienistille hammaslääkärin tekemän henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaisesti.

 

Odotusaikainen hammashoito

Valtioneuvoston asetuksen 380/2009 mukaisesti kunnan on järjestettävä ensimmäistä lasta odottavalle perheelle yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio. Kittilässä tämä toteutetaan suuhygienistin luona valistuskäynnillä, jossa perheelle neuvotaan hyvät suunhoitokäytännöt ja ruokailutottumukset, jotka auttavat vanhempia edistämään myös tulevan lapsensa hammasterveyttä. Lapsen varhainen hyvä suun terveys ennakoi hyvää suun terveyttä jatkossakin, hyvä kehitys aikaansaadaan ensisijaisesti terveellisin elintavoin ja pitämällä huolta hyvästä suuhygieniasta.

 

Tämä valistuskäynti on maksuton ja kestää noin 30 min, molemmat vanhemmat ovat tervetulleita. Tähän käyntiin ei sisälly vanhempien hampaiden tarkastusta, vaan hoidontarvetta arvioidaan keskustelussa. Mikäli vanhemmilla on suussaan vaivoja eli heillä on kiireellisen hammashoidon tarvetta, heille annetaan aika hammaslääkärille tai jos hammashoidolla ei ole kiirettä heidät voidaan niin halutessaan asettaa hammashoitolan jonotuslistalle. Nämä jatkokäynnit ovat maksullisia normaalin hammashoitohinnaston mukaisesti. Toista tai useampaa lastaan odottavat vanhemmat voivat halutessaan ilmoittautua jonotuslistalle hammashoitoon päästäkseen. Ajanvaraus hammashoitolan toimistosta, puhelin 040 546 3901.

 

Ksylitolipurukumien ja -pastlillien jakelu äideille

Pienten lasten äideille jaetaan täysksylitolipurukumeja- tai pastilleja lapsen neuvolakäyneillä, kun lapsi on 3, 6, 8, 12 ja 18 kuukauden ikäinen.

Täysksylitolituotteiden jakeluun voivat osallistua synnyttäneet äidit, joiden vauva on täyttänyt 3 kk eikä vauvan maitohampaat ole vielä puhjenneet. Jakelu päättyy, kun lapsi täyttää 2 vuotta. Jaettavat täysksylitolipurukumit tai -pastillit ovat äidille maksuttomia.

Tavoitteena on vähentää hampaiden reikiintymistä aiheuttavan kariesbakteerin tartuntaa äidiltä lapselle ja säilyttää näin lapsen hampaisto terveenä. Äitien on sitouduttava pureskelemaan täysksylitolipurukumeja (1 purukumi/ateria) säännöllisesti aterioiden yhteydessä tai imeskelemään täysksylitolipastilleja (1 pastilli/ ateria) 5 kertaa päivässä.

Lasten hampaiden terveyttä seurataan hammastarkastusten yhteydessä. Ensimmäinen tarkastus tehdään 2 -vuotiaana suuhygienistin vastaanotolla. Tarvittaessa terveydenhoitajat ohjaavat lapsen aiemmin hammashoitolaan.

Lisätiedot: Suun terveydenhuollon ajanvaraus p. 040 546 3901

 

Henkilökunta:

Vastaava hammaslääkäri: Katja Vanhasalmi

Hammaslääkärit: Tiina Karhunen, Petteri Pitkänen, Markku Vaarala

Suuhygienisti: Satu Kinnunen

Hammashoitajat: Marja-Riitta Ahola, Piia Karhula, Sari Ylisirniö-Åman, Suvi Mella, Pirjo Arkimaa, Kaisa Mäkitalo

Sivua päivitetty: 
3.3.2021