Alakylä

Tulostettava sivu

Alakylä on kaunis, vireä maaseutukylä Kittilän kunnan eteläisellä alueella Ounasjoen varrella. Kylässä on erinomaiset kalastusmahdollisuudet ja aktiivinen metsästysseura. Vuonna 1912 Alakylään perustettiin Pohjois-Lapin ensimmäinen osuuskassa, jota voidaan pitää nykyisen Pohjolan Osuuspankin alkuna. Alakylässä on toimiva koulu ja päiväkoti.

 

Lapin sodasta säilyneet muutamat peräpohjalaispihapiirit sijaitsevat kylän eteläisessä osassa maisemaltaan avoimessa Ounasjokivarressa. Huolimatta pääosin uudistuneesta rakennuskannasta ovat Alakylän joenvarsimaisemat säilyttäneet hyvin peräpohjalaisen ilmeensä etenkin perinnemaisemien ja säilyneiden talousrakennusten osalta.

 

Maaliskuussa Alakylässä pidetään perinteiset pilkkikilpailut, jota ovat järjestäneet Urheiluseura Paloteivan Pojat ja Alakylän Erästelijät. Lisätietoja kylästä saa kyläyhdistykseltä.

 

Sijainti: Kylä sijaitsee 35 kilometriä Kittilän kirkonkylältä Rovaniemelle päin, kantatie 79:n varrella.

Asukasluku: noin 160 (v. 2010)

Käynti- ja luontokohteita: Ounasjoessa on Alakylän kohdassa kosket Pahtakoski ja Neitikoski ja joen varrelta löytyy useita laavuja melojien ja retkeilijöiden käyttöön. Kylässä on myös sota-ajan muistomerkki ja etappipaasi sekä kaksi hautausmaata ja urheilutalo.
 

Alakylän kyläyhdistys ry

pj Sirpa Seppälä
Puhelin 040 571 4063

 

siht. Leena Neitiniemi-Upola
leena.upola(at)gmail.com
Puh. 040 561 0053

 

Näytä suurempi kartta

 

Alakylän kotisivut

Alakylän kyläkyltti (2012)

Alakylän kylävideo YouTube-sivustolla, kuvattu kesällä 2010.

Hae kylän yrityksiä kylän nimellä Kittilän Palveluhakemistosta.

Sivua päivitetty: 
20.4.2017