Luonto- ja ulkoilureitit

Tulostettava sivu

Laajassa Kittilässä riittää erilaisia maisemia sekä tilaa luonnossa liikkumiseen. Luonnossa liikkuessa voi lisäksi marjastaa, kalastaa tai valokuvata, ja vaikkapa tutustua historiallisiin kohteisiin. Historiallisia kohteita ja muita luonnonnähtävyyksiä Kittilässä ovat esimerkiksi Taatsin seita, Ruoppaköngäs, Sammalselän museoviraston entisöimä poroaita ja porokämpät sekä Linkupalon tulivuoripuisto.

 

Leviltä löytyy runsaasti talvi- ja kesäreittejä. Talvisia aktiviteetteja voi harrastaa mm. moottorikelkka- ja hiihtoreitistöillä sekä laskettelurinteessä, kesäisin tarjolla on runsas patikointi-, teema-, ja maastopyöräily- sekä alamäkiajoreitistö.

 

Kittilän läpi virtaa 300 km pitkä Ounasjoki. Kittilän kunnasta ja se lähialueilta löytyy myös Metsähallituksen ylläpitämiä alueita, missä voi mm. hiihtää tai vaellella sekä kalastella Pyhäjärvellä tai Kapsajoella.

 

ULKOILUREITTEJÄ

 

Levin alueen patikkareitit

Leviltä löytyy kunnan ylläpitäminä kuvitettuja luontopolkuja: Huippupolku 600 m, jossa maisemia voi ihailla myös pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat, Jääkausipolku 9 km (lähtö Eturinteeltä ja Summitista), Entisaikain Eloa 18 km (lähtö Levin reittien lähtöpisteestä,) Suurnoita Päiviön polku 1,1 km (lähtö Levin Ympärystieltä) ja Rykimäpolku 15 km (lähtö Kätkän reittien lähtöpisteestä). Lue lisää Levin sivuilta kohdasta Patikointi ja sauvakävely.
 

Patikointi- ja maastopyöräilyreitit

Levin ympäristöstä löytyy valmiiksi merkittyjä erimittaisia reitistöjä. Levin alueen reitistöjä karttoineen esitellään Levin sivuilla. Laajemman Levin alueen patikointi- ja maastopyöräkartan (Levi, Kätkätunturi, Pyhätunturi ja Aakenustunturi) voi ostaa Levin Matkailusta (puhelin 016 639 3300) ja Kittilän kunnan neuvonnasta (puhelin 0400 356 500). Voit myös ladata karttojen katseluversiot: Levin alueen patikointikartta 2016 ja Levin alueen maastopyöräilykartta 2016

 

Talvikävely- ja talvipyöräilyreitit

Levillä on huollettuja talvikävely- ja pyöräilyreittejä yhteensä noin 23 kilometriä ja lisäksi lumikenkäreittiä 5 km (tällä reitillä ei huoltoa). Reittien lähtöpaikat: Lastenmaa, Levin Matkailu (Myllyjoentie 2), Mylly (Myllyjoentie 1). Lisäksi reiteille pääsee South Pointilta (Levin ympärystie 1050) ja Daivilta (Golfväylä 9). Näillä lähtöpisteillä on parkkipaikat.

 

Osassa talvikävelyreittejä pystyy kävelemään myös ilman lumikenkiä, mutta varminta on käyttää reiteillä lumikenkiä. Kartalla on esitetty erillisellä merkinnällä pelkästään lumikenkäilyyn soveltuvat reitin osat. Talvipyöräilyreiteillä pyöräilyyn tarvitset leveärenkaisen maastopyörän (fatbike), joita voi vuokrata alueen esim. Zeropointista sekä alueen talviurheiluliikkeistä.
Levin talvikävely- ja talvipyöräilyreittien kartta 2018

 

MAISEMAKOHTEITA

 

Aakenustunturi

Aakenustunturi sijaitsee läntisessä Kittilässä lähellä Yllästä. Se on noin 565 m korkea. Alue kuuluu Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Aakenustunturin luontopolku sekä hiihto- että patikkareitit lähtevät Totovaaran hirsikämpän pihasta. Levin ja Aakenustunturin patikointikartan voi ostaa Levin Matkailusta (puhelin 016 639 3300) ja Kittilän kunnan neuvonnasta (puhelin 0400 356 500).

 

Kumputunturi

Kumputunturi on Kittilän kunnassa sijaitseva tunturi, jonka pohjoinen puoli on jyrkkä ja eteläinen loiva. Kumputunturin huippu on 581 metriä merenpinnan yläpuolella. Kumputunturi ympäristöineen kuuluu Natura-alueeseen. Aluetta hallitsevan Kumputunturin rinne- ja alusmaiden vanhoista metsistä yli puolet on yli 200-vuotiasta männikköä. Muut metsät ovat yli 200-vuotiasta kuusikkoa ja nuorempia männiköitä. Metsät ovat luonnontilaisia. Suurin osa alueen ylemmistä osista on rakkaista lakimaata.

Ymparisto.fi -sivuilla lisätietoa Kumputunturista
 

 

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pidempää merkittyä reitistöä ja luonnossa yöpymistä haluavat löytävät ihastuttavia vaellusreittejä Pallas- Yllästunturin kansallispuistosta, joka sijaitsee Enontekiön, Muonion, Kittilän ja Kolarin alueelle 1020 neliökilometrin laajuisena. Reiteistä lisätietoja antavat puiston alueen kolme luontokeskusta:
Luontokeskus Kellokas, Äkäslompolo, Kolari, p. 0205 64 7039, kellokas(at)metsa.fi
Pallastunturin luontokeskus, Muonio, puh. 0205 64 7930, pallastunturi(at)metsa.fi
Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0205 64 7950, tunturi-lappi(at)metsa.fi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Luontoon.fi -palvelussa

 

 

Puljun erämaa-alue

Kokeneet retkeilijät voivat kokeilla Puljun erämaa-aluetta, joka on suurien soitten ja lukuisten vaarojen erämaa. Puljun erämaa-alueen sisällä ei ole merkittyjä reittejä, mutta erämaa-alueella on muutamia vakiintuneita, maastoon merkitsemättömiä kulku-uria. Osa näistä kulku-urista näkyy alueen kartoissa.

Puljun erämaa-alue Luontoon.fi -palvelussa

 

Sivua päivitetty: 
8.11.2017