Kittilän kunnan koronatilannetiedote 22.2.2021

Tulostettava sivu

Tiedote 22.2.2021, Kittilän kunta

 

Lapin sairaanhoitopiiri on siirtynyt epidemian kiihtymisvaiheeseen 19.2.2021. Viimeisen kahden viikon aikana tapausmäärät ovat selkeästi Lapin sairaanhoitopiirin alueella lisääntyneet. Kittilässä on ilmennyt kolme uutta koronapositiivista tapausta viime viikonlopun aikana.

 

Tulevien viikkojen aikana matkailijoiden määrä alueella lisääntyy. Matkailijoita saapuu alueilta, joilla epidemiatilanne on hankalampi (leviämisvaiheen alueet) ja joissa myös muuntovirusta esiintyy runsaasti. Tässä vaiheessa on tärkeää ennakoida ja tehdä toimenpiteitä epidemiatilanteen pahenemisen ehkäisemiseksi Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

 

Kittilän kunnan epidemiajohtoryhmä on kokoontunut 22.2.2021 ja linjannut, että käyttöön otetaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän perjantaina 19.2.2021 antamat suositukset, maanantaista 22.2.2021 alkaen:

- Yli 16-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnat keskeytetään seuraavaksi kolmeksi viikoksi, 14.3.2021 saakka.
-Kouluilla kaikki aikuiset, opettajat ja muu henkilökunta ja oppilaat kuudesluokkalaisista ylöspäin käyttävät maskia.

Lisäksi tiistaista 23.2.2021 alkaen:

- Kittilässä lukio siirtyy etäopetukseen kahdeksi viikoksi, pe 5.3.2021 saakka. Tarvittaessa etäopetusjaksoa jatketaan.
Kittilässä myös varhaiskasvatuksessa kaikki aikuiset käyttävät maskia. Huoltajat käyttävät myös maskia lapsia tuodessa ja noutaessa.
- Kunnantalo on toistaiseksi edelleen avoinna asioinnille. Kunnan talolla asioivia pyydetään huomioimaan, että maskien käyttöä kunnantalolla edellytetään. Kaikki asiointi kunnantalolla tulee ensisijaisesti hoitaa puhelimitse, sähköpostitse ja muulla tavoin etäyhteyksillä, välttäen lähikontakteja. Kunnantalolla työskentelevät työntekijät käyttävät maskia kohdatessaan asiakkaita ja toisia työntekijöitä.
- Edelleen tulee siirtyä etätöihin työpaikoilla ja työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Lähi- ja etätyön yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikoilla. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.
- Työpaikkojen kokoukset ja koulutukset tulee järjestää myös etänä. Mikäli järjestäminen etänä ei ole mahdollista, kokouksissa/tapaamisissa on kasvomaskisuositus, jos turvavälejä ei voida pitää.
- Kittilän kunnan epidemiajohtoryhmä katsoi, että on hyvä noudattaa 20 hengen kokoontumisrajoitusta myös kaikkia kunnan luottamuselinten kokouksia järjestettäessä.

 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella yli 20 hengen tilaisuudet on kielletty 22.2.-23.3.2021

Epidemiatilanteen huonontumisesta johtuen ja Covid-19-tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi Lapin aluehallintovirasto kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lapin aluehallintoviraston määräys on voimassa 22.2.–21.3.2021, ja se koskee Lapin sairaanhoitopiirin aluetta. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi. Yli 20 hengen kokoontumisrajoitus koskee myös urheiluharjoituksia.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 ihmistä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

 

Koronatestaus Kittilässä – terveyskeskuksessa ja yksityisillä lääkäriasemilla

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa. Kittilässä testiin pääsee terveyskeskuksessa sekä yksityisillä lääkäriasemilla.

Sirkassa Levin matkailukeskuksen alueella olevien yksityisten lääkäriasemien testauspalvelu on hyvin matalalla kynnyksellä alueella oleskelevien käytössä, testaustoimintaa harjoittavien terveydenhuollon palvelutuottajien palveluihin voi hakeutua suoraan ja päästä maksuttomaan näytteenottoon. Mikäli henkilöllä on vakuutus, mikä korvaa testauksen ilman omavastuuta, ensisijaisesti käytetään vakuutusta, mutta muutoin kustannukset tulevat yksityiseltä toimijalta kunnalle. Kittilän kunnan asukkaita pyydämme olemaan aiemman käytännön mukaisesti yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseemme korona-testaukseen liittyen.

Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet

 

Koronarokotteiden tilanne Kittilässä

Koronarokotteita saadaan kuntiin asukasluvun mukaan ja rokotukset etenevät myös Kittilässä sen mukaisesti. Ajanvaraus koronarokotuksiin alle 70-vuotialille riskiryhmäläisille jatkuu tällä viikolla. Saapuneet rokote-erät kohdistetaan vakavimpiin riskiryhmiin. Yli 80-vuotiaat on lähes kokonaan rokotettu. Koronarokotusten aikatauluista tiedotetaan sitä mukaa, kun ajanvaraus eri rokotettaville ryhmille avataan, ja ajankohtainen tilanne löytyy sivulta http://www.kittila.fi/koronarokotusten-ajankohtainen-tilanne-kittilassa

 

Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu. Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Vierailijoita yhdelle potilaalle/asiakkaalle saa kerralla olla kaksi henkilöä. Vierailu tapahtuu omassa huoneessa / erillisessä tilassa, jossa ei ole muita potilaita/asiakkaita tai mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.  Vältellään muiden potilaiden/asiakkaiden kanssakäymistä. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita ohjeiden toteuttamisesta.

 

Lisätietoa aiheesta

Kittilän kunnan epidemiajohtoryhmä seuraa aktiivisesti tilannetta ja THL:n, Lapin sairaanhoitopiirin ja hallituksen tiedottamista. Epidemiajohtoryhmä kokoontuu vähintään kahden viikon välein ja tarvittaessa useammin etäyhteyden kautta ja tiedottaa kuntalaisille tilanteesta ja päätöksistä kunnan sivuilla www.kittila.fi sekä kunnan sosiaalisen median kanavilla (Facebook ja Twitter).

Kittilän kunnan koronatiedotteet löytyvät sivulta http://www.kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet

Ajankohtaiset tiedot koronatilanteesta Lapissa: https://koronaturvallinenlappi.fi/

Lapin sairaanhoitopiirin tiedote:
https://www.lshp.fi/fi-FI/Sairaanhoitopiiri/Koronakatsaus/Koronasuosituk...(12405)

Lapin aluehallintoviraston määräys 19.2.2021: Kokoontumisrajoitukset kiristyvät Lapin sairaanhoitopiirin alueella - kaikki yli 20 hengen tilaisuudet kielletty: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69901535

 

Lisätiedot:
Heidi Tanninen, johtava lääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri, Kittilän kunta, heidi.tanninen@kittila.fi

 

Sivua päivitetty: 
22.2.2021