KITTILÄN AJANKOHTAINEN TULVATIEDOTE 2012

Tulostettava sivu

Tälle sivulle kootaan kaikki Kittilän kunnan tulvatiedotteet keväältä 2012. Lisätietoja tulvaan varautumisesta löytyy tämän sivun alalaidassa olevasta linkkilistasta.

Kittilän kunta on koonnut tulvaan liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. Ne löytyvät sivulta http://www.kittila.fi/kittilan-tulva-usein-kysyttyja-kysymyksia

Tulvaan varautumisen ohjeita löytyy myös kunnan kokoamasta oppaasta: Esimerkkejä tulvaan varautumisesta


Tiedote 24.5.2012 klo 15

 

Kittilässä suuren tulvan vaara ohi

 

Kittilässä vesi on laskenut huipustaan 53 cm ja ennusteiden mukaan vesi jatkaa laskua. Vedenpinta oli tänä keväänä huipussaan Kittilän kirkonkylällä 176,83 cm tiistaina 22.5. aamulla. Siitä vedenpinta on laskenut reilut 50 cm torstaihin klo 15 mennessä. Ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan uutta vahinkorajoja lähestyvää huippua ei enää ole odotettavissa.

 

Tänä keväänä vesi nousi teille, saartoi kiinteistöjä ja nosti vettä kellareihin. Kunnan kiinteistöjen osalta suuremmilta vahingoilta vältyttiin.

 

Kokouksessa kunnan viranomaisten, Kittilän pelastuslaitoksen ja Ely-keskuksen L-vastuualeen edustajien kesken päätettiin tänään torstaina 24.5. klo 15, että tulvaan varautumistoimenpiteet ovat tältä keväältä ohi.

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi
 


Tiedote 23.5.2012 klo 10

 

Kittilässä vesi laskee

 

Kittilässä vesi on laskenut huipustaan 12 cm. Veden lasku on hidasta, mutta ennusteiden mukaan vedenpinta jatkaa laskua. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan uusi huippu on mahdollinen ensi viikonloppuna, mutta senkin on ennustettu jäävän alle vahinkorajan. Uusi huippu on mahdollinen jos tulee runsaita vesisateita ja kova lämpöaalto pohjoiseen, jossa on vielä paljon lunta.

 

Vedenpinta oli 176,71 cm keskiviikkona 23.5. klo 9. Tilanne tarkistettiin kunnan viranomaisten ja Kittilän pelastuslaitoksen viranomaisten kesken.

 

Kirkonkylällä Pääskylänniemessä veden pumppausta jatketaan vielä keskiviikkona. Päivystävä talonmies kiertää kunnan kiinteistöjä tarvittaessa.

 

Tilannetta seurataan edelleen viranomaisten yhteistyönä.

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi
 


 

Tiedote 22.5.2012 klo 16

 

Kittilässä vedenpinta kääntymässä hitaasti laskuun

 

Kittilässä veden nousu pysähtyi tiistaina aamuyöstä klo 3 korkeuteen 176,83 cm. Päivän aikana vedenpinta on laskenut (klo 15 mennessä) korkeuteen 176,82 cm. Kirkonkylällä Pääskylänniemessä vanhainkodin alueella on maanantaina 21.5. rakennettu kolmeen kohtaan maa-aineksesta vesieste suojaamaan sokkeleita. Kunta on ajanut maata myös Rantatielle ja tarkistanut omien kiinteistöjensä kellareita.

Ketomella, Köngäs, Seurujoki, Levijoki ja Taalo ovat laskussa. Veden odotetaan jatkavan laskemista myös Kittilässä. Edelleen on mahdollista, että vesi nousee Könkäällä uudelleen vielä viikon lopulla, pohjoisen lumien sulaminen ja säätilanne vaikuttavat siihen. Vahinkorajan ylittävä tulva on mahdollinen runsaan vesisateen tai voimakkaan lämpöaallon sattuessa.
 

Sodankylän tiellä on edelleen vettä, mutta tietä ei ole ollut tarpeen sulkea.

 

Tilannetta seurataan edelleen viranomaisten yhteistyönä päivittäin ainakin perjantaihin 25.5. saakka.

 

Tilanteen etenemistä kannattaa seurata myös Lapin Pelastuslaitoksen ja Ympäristökeskuksen tiedotteista. Kittilän kunta on julkaissut myös tulvaan liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka ovat osoitteessa www.kittila.fi

 

Yksityiset kiinteistönomistajat vastaavat omien kiinteistöjensä suojaamisesta, tarvittaessa yhteydenotot Lapin pelastuslaitokseen, Kittilän päivystysnumero on 040 752 0750, http://www.lapinpelastuslaitos.fi/

 

Häiriöitä tieliikenteessä voi seurata Liikenneviraston tiedotteista: http://www2.liikennevirasto.fi/alk/

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi

 


Tiedote 22.5.2012 klo 11

 

Kittilässä veden nousu pysähtynyt, Pääskylänniemeä suojataan

 

Kittilässä veden nousu on pysähtynyt tiistaina aamuyöstä klo 3 korkeuteen 176,83 cm. Tilanne tarkistettiin klo 9 mennessä kunnan ja Kittilän pelastuslaitoksen viranomaisten kesken.

 

Kirkonkylällä Pääskylänniemessä vanhainkodin alueella on eilen maanantaina 21.5. rakennettu kolmeen kohtaan maa-aineksesta vesieste. Suojaus oli tarpeen, jotta vesi pidettiin poissa rakennusten betonisokkeleista. Kunta on ajanut maata myös Rantatielle.

 

Ketomella, Köngäs, Seurujoki ja Levijoki ovat kääntyneet laskuun, samoin Ounasjoki Taalossa. Veden odotetaan laskevan myös Kittilässä. Ympäristökeskuksen ennusteen mukaan on kuitenkin mahdollista, että vesi voi nousta Könkäällä uudelleen vielä viikon lopulla, mikä vaikuttaa myös kirkonkylälle. Pohjoisen lumien sulaminen ja säätilanne vaikuttavat siihen. Vahinkorajan ylittävä tulva on mahdollinen, vaikkakin epätodennäköinen.

 

Ely-keskuksen mukaan Sodankylän tiellä on vettä, mutta tietä ei ole tarpeen sulkea vaan liikenne hoidetaan yhden kaistan avulla.

 

Tilannetta seurataan edelleen viranomaisten yhteistyönä päivittäin ainakin perjantaihin 25.5. saakka.
 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi
 

 


Tiedote 21.5. klo 16

 

Kittilässä veden nousu hidastunut, varautumista jatketaan

 

Kittilässä veden nousu on hidastunut. Könkäällä ja Ketomellassa virtaama on kääntymässä laskuun, ja oletettavasti veden nousu pysähtyy myös Kittilässä maanantaina tai tiistaina.

 

Kirkonkylällä vanhainkodin alueen tilannetta tarkkaillaan edelleen. Veden pumppausta jatketaan tarpeen mukaan ja tarvittaessa tukitaan vesireittejä vanhainkodin alueella. Myös Rantatiellä on tukittu vesireittejä.

 

Vahinkorajat ylittävän tulvan todennäköisyys on Ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan pienentynyt, mutta kunta on edelleen valmiudessa. Maanantaina on maastoa tarkasteltu helikopterista käsin, ja todettu, että pohjoisessa on vielä paljon lunta, joka liian nopeasti sulaessaan voi aiheuttaa veden nousua. Tilannetta seurataan viranomaisten yhteistyönä päivittäin ainakin perjantaihin 25.5. saakka.

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi
 


 

Tiedote 21.5. klo 10

 

Kittilässä veden nousu hidastunut, varautumista kuitenkin jatketaan

 

Kittilässä veden nousu on hidastunut. Könkäällä ja Ketomellassa virtaama on kääntymässä laskuun, ja oletettavasti veden nousu pysähtyy myös Kittilässä tämän päivän aikana. Levijoen virtaama on nyt maksimissaan ja kääntymässä laskuun.

 

Kirkonkylällä vanhainkodin alueen tilannetta tarkkaillaan edelleen. Veden pumppausta jatketaan tarpeen mukaan ja tarvittaessa tukitaan vesireittejä vanhainkodin alueella.

 

Vahinkorajat ylittävän tulvan todennäköisyys on Ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan pienentynyt, mutta kunta on edelleen valmiudessa.

 

Mikäli vesi nousee vielä voimakkaasti, Sodankylän tie voi katketa. Häiriöitä tieliikenteessä voi seurata Liikenneviraston tiedotteista: http://www2.liikennevirasto.fi/alk/

 

Koululaiskuljetukset ovat kaikki toteutuneet maanantai-aamuna, ja odotettavasti toteutuvat myös iltapäivällä.
Kittilän kunnan, pelastuslaitoksen, poliisin ja ELY-keskuksen edustajista koostuva tulvajohtoryhmä kokoontui 21.5. maanantai-aamuna ja kokoontuu seuraavan kerran iltapäivällä. Seuraavan kerran Kittilän kunnan varautumisesta tiedotetaan kunnan kotisivuilla maanantaina klo 17 osoitteessa www.kittila.fi.
 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi
 


Tiedote 20.5.2012 klo 21

 

Kittilässä edelleen kohotettu valmiustila

 

Kittilän kirkonkylässä vanhainkodin piha-alueelta on pumpattu vettä sunnuntain 20.5. aikana. Kunta ja pelastuslaitos jatkavat veden pumppausta piha-alueella, tilannetta seurataan ja lisätoimenpiteisiin ryhdytään tarvittaessa.

 

Vesi on noussut Ympäristökeskuksen ennusteiden mukaisesti lauantain ja sunnuntain aikana. Tieliikenteen osalta Sirkkajärven pohjoispuolentie on poikki sunnuntai-iltana. Häiriöitä tieliikenteessä voi seurata Liikenneviraston tiedotteista: http://www2.liikennevirasto.fi/alk/

 

Kittilän kunnan, pelastuslaitoksen, poliisin ja ELY-keskuksen edustajista koostuva tulvajohtoryhmä kokoontui sunnuntai-iltana ja kokoontuu seuraavan kerran maanantaina aamulla. Seuraavan kerran Kittilän kunnan varautumisesta tiedotetaan kunnan kotisivuilla maanantaina klo 11 osoitteessa www.kittila.fi. Tilanteen etenemistä kannattaa seurata myös Lapin Pelastuslaitoksen ja Ympäristökeskuksen tiedotteista. Kittilän kunta on julkaissut myös tulvaan liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka ovat osoitteessa www.kittila.fi

 

Ympäristökeskuksen tuoreimman ennusteen mukaan vesi nousee sunnuntain ja maanantain välisenä yönä vahinkorajan tuntumaan Kittilän kirkonkylässä. Kunta on edelleen varautunut suojaamaan omat kiinteistönsä ja aloittamaan evakuoinnin. Yksityiset kiinteistönomistajat vastaavat omien kiinteistöjensä suojaamisesta, tarvittaessa yhteydenotot Lapin pelastuslaitokseen, Kittilän päivystysnumero on 040 752 0750, http://www.lapinpelastuslaitos.fi/

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi

 


 

Tiedote 18.5.2012

 

Kittilässä jatketaan tulvaan varautumista

 

Kittilän kunnan tulvajohtoryhmä kokoontui aamulla klo 9. Tulvaennusteet vaihtelevat huomattavasti, ja tämänhetkisen Ympäristökeskuksen ennusteen mukaan vahinkoraja ei ole ylittymässä. Vedenkorkeutta ja säätilaa seurataan kuitenkin jatkuvasti. Mikäli vedennousu kiihtyy, kunta aloittaa suojaustoimenpiteet ja evakuoinnin tarvittaessa jo viikonlopun aikana.

 

Lisätietoja tulvaan varautumisesta löydät tältä sivulta alareunan linkeistä ja Pelastuslaitoksen nettisivuilta, http://www.lapinpelastuslaitos.fi/. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä Lapin Pelastuslaitokseen myös puhelimitse: Lapin pelastuslaitoksen päivystys, Kittilä, 040 752 0750.

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi
 


Tiedote 16.5.2012

 

Kittilässä on varauduttu vahinkorajat ylittävään tulvaan

 

Ounasjoella on edelleen mahdollisuus, että kevättulva ylittää vahinkorajan. Suomen ympäristökeskus ennustaa tulvahuippua tulevalle viikonlopulle.

Kittilän kunnassa varaudutaan edelleen tulvaan. Suojaustoimenpiteitä on valmisteltu viimeisen viikon aikana. Toimenpiteisiin ryhtymisestä päätetään perjantaina 18.5.2012 vedenkorkeuden, säähavaintojen ja tulvaennusteen perusteella. Myös henkilökunnan mahdollisesta varallaolosta viikonloppuna päätetään perjantaina, jolloin tulvajohtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran.

 

Yksityisten kiinteistöjen suojaus on kiinteistönomistajan vastuulla. Kunnassa on koottu kuntalaisten käyttöön tietoa tulvaan varautumisesta. Kunta on myös selvittänyt suojauskaluston ja varusteiden saatavuutta. Kalustoa voi tiedustella paikallisista liikkeistä. Liikkeiden yhteystiedot löytyvät Kittilän yritysrekisteristä osoitteesta http://www.kideve.fi/kittilan-yritykset

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi
 


 

Tiedote 11.5.2012

 

Kittilässä varaudutaan edelleen tulvaan

 

Ympäristökeskuksen 11.5.2012 ennusteen mukaan on 10 % todennäköisyys vahinkorajan ylittävään tulvaan. Koska riski on edelleen olemassa, varautumista tulvaan jatketaan.

 

Pelastuslaitoksella on valmiudet suojata julkisia kohteita kirkonkylällä, mutta ei kaikkia yksityisten koteja. On erityisen tärkeää, että tulva-alueella yksityiset kiinteistönomistajat varautuvat etukäteen tulvaan. Yksityisten kiinteistöjen suojaus on kiinteistönomistajan vastuulla. Tietoa tulvaan kiinteistönomistajille varautumisesta saa muun muassa tämän sivun loppuun kerätyistä linkeistä.

 

Pelastuslain mukaan moniviranomaistilanteessa eli pelastustilanteessa, johon osallistuu useita organisaatioita, yleisjohto on pelastusorganisaatiolla eli pelastuslaitoksella. Pelastuslaitos päättää tarvittaessa myös suojauskaluston käytöstä ja kohteiden suojelun priorisoinnista.

 

Tekninen osasto on varautunut suojaamaan Pääskylänniemen ja terveyskeskuksen alueen sekä kunnantalon. Kittilän kunta on selvittänyt kalustoa kiinteistöjensä suojelemiseen ja tekee parhaillaan kartoitusta näiden kiinteistöjen asukkaiden evakuointiin tarvittaessa. Kunta on varautunut myös hankkimalla kalustoa, mm. putken sulkijoita ja rakennusmuovia. Kunnassa rajoitetaan lomien myöntämistä kunnes tulva-uhka on väistynyt. Myös puolustusvoimilta saatavilla olevaa apua (miehistöä, kalustoa) on kartoitettu.

 

Kunnassa pidettiin tulvajohtoryhmän kokous 11.5. Kunnan johtoryhmän lisäksi paikalla olivat Pelastuslaitoksen ja ELY-keskuksen edustajat. Poliisi, rajavartiolaitos ja varuskunta tulevat tarvittaessa tulvajohtoryhmään mukaan myöhemmin. Kunnan ja muiden viranomaisten yhteinen tulvajohtoryhmä kokoontuu keskiviikkona 16.5.2012, jolloin päätetään jatkotoimenpiteistä.

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi

 


 

Tiedote 7.5.2012

 

Kittilässä varaudutaan tulvaan

 

Lapin ELY-keskuksen ennusteen mukaan Kittilän kirkonkylässä on olemassa tulvariski. Ennuste perustuu mm. vedenkorkeuden ja virtaaman mittaustuloksiin ja sääennusteeseen.

 

Mahdollisessa tulvatilanteessa kunta vastaa omien kiinteistöjensä suojaamisesta ja niiden mahdollisten asukkaiden sijoittelusta. Kuntalaiset vastaavat omien kiinteistöjensä suojauksesta. Lisätietoja asiasta saa tarvittaessa pelastuslaitokselta, http://www.lapinpelastuslaitos.fi/.

 

Kittilässä on aloitettu mahdolliseen tulvaan varautuminen. Tässä vaiheessa kartoitetaan tarvittavan kaluston saatavuutta sekä mahdollisia evakuointitarpeita ja -paikkoja kunnan vanhustenhuollon yksiköiden osalta.

 

Tulvatilanteen tarkkailu ja analyysi perustuvat Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ennusteisiin, erilaisiin sääennusteisiin sekä kokemuksiin aiemmista tulvista. Mahdolliseen tulvaan varaudutaan yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa.

 

SYKE:n tulvaennusteen löydät täältä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/index.html

Tietoja Kittilän kunnan tulvavarautumisen johdosta tehdyistä toimenpiteistä löydät jatkossa tältä sivulta. Sivua päivitetään tarpeen mukaan.

 

Lisätiedot: kunnanjohtaja Anna Mäkelä, puh 040 572 2044, anna.makela(at)kittila.fi

 


Oppaita ja linkkejä

 

'Esimerkkejä tulvaan varautumisesta' -opas, koottu netin tulvaoppaista / Kittilän kunta, kevät 2012
 

Sivua päivitetty: 
22.5.2014