Karinnokan lintutorni

Tulostettava sivu

 

Karinnokan lintutorni sijaitsee Kittilän kirkonkylällä Karinnokassa, Aakenusjoki/Kirkkojärven ja Ounasjoen mielenkiintoisten lintuvesien äärellä.

 

Alueella on tavattu vuodesta 1974 lähtien n. 130 eri lintulajia. Torni on ollut käyttökunnossa marraskuusta 2011 lähtien ja valmistuu lopullisesti vuoden 2012 aikana.


Kuva: Katariina Lonnakko

Kesällä 2012 tehtäviä viimeistelytöitä ovat vielä pyörätuolirampin rakentaminen tornin alatasolle, maalaus- ja maisemointityöt ja opastetaulujen asentaminen. Tällöin alatasolle pääsee pyörätuolilla ja vaikka lastenvaunuilla.
Tornissa on kaksi tasoa, joihin molempiin tulee opastetaulut alueen linnustosta ja vesistöalueesta.

 

Opastaulujen lintukuvat on maalannut rovaniemeläinen taiteilija Paavo Laine. Ylätasolla saa yhtä aikaa olla enintään 12 henkilöä lintuja tarkkailemassa. Siellä on myös laatikko havaintovihkoa varten. Vihkoon toivotaan kävijöiden merkitsevän tornilta tekemiään luonto- ja lintuhavaintoja.

 

Kittilän Luonto ry teki keväällä 2010 aloitteen tornista Kittilän kunnalle. Tornihankkeen rakentamisen toteuttivat Kittilän kunta, Lapin ELY-keskus ja Kittilän työ- ja elinkeinotoimisto yhteistyökumppaneina Kideve Elinkeinopalvelut ja Kittilän Luonto ry. Tornin omistaa ja sen ylläpidosta vastaa Kittilän kunta. 
 

Tornin tarkka sijainti näkyy oheisesta kartasta: Karinnokan lintutorni, kartta (pdf)

  

Karinnokan alueen linnustosta

 

Alueella on tavattu vuodesta 1974 lähtien n. 130 eri lintulajia. Ounasjoki-Kirkkojärven vesistöaluealue ympäristöineen on suosittu vesilintujen ja kahlaajien levähdys- ja ruokailualue etenkin kevät- ja syysmuuttojen aikana.

 

Tornista parhaiten havaittavia lajeja ovat siten vesilinnut, joista yleisimpinä laulujoutsen, sinisorsa, telkkä, tukkasotka ja koskelot. Joutsenille Ounasjoki on erittäin tärkeä jokavuotinen levähdysalue. Myös haapanat, tavit ja jouhisorsat ruokailevat Ounasjoki-Kirkkojärvellä ja läheisen Pakatin alueen pelloilla.

 

Kahlaajista pikkukuovi, suokukko, liro ja rantasipi viihtyvät alueella. Kurjetkin lentävät tornin vesistöalueen yli siirtyessään ympäristön suoalueelta toiselle. Myös nauru-, harmaa- ja kalalokit sekä lapin- ja kalatiirat ruokailevat säännöllisesti Ounasjoki-Kirkkojärvellä ja alapuolisella Salmijärvellä.

 

Petolinnuista tuulihaukka, suopöllö ja hiiripöllö ja jopa sääksi ja kotka vierailevat alueella saalista etsien. Kosteikoiden ja pensaikoiden linnuista yleisimpinä esiintyvät västäräkki, pajusirkku ja pajulintu. Pääskyt hakevat ravintoa veden ääreltä ja jopa pesivät joen hiekkatörmillä.

 

Vesistöalueella ja sen läheisyydessä pesiviä lajeja ovat mm. haapana, sinisorsa, tukkakoskelo, isokoskelo, tavi, telkkä, tukkasotka, lapintiira, kuovi, liro, valkoviklo, rantasipi ja pajusirkku.


Lintutornilla tapahtunutta

 

Kittilän luonto ry kertoo lintutornin tapahtumasta seuraavasti:

 

"Kevään 2012 huipputapahtuma Karinnokan tornilla oli tietenkin Birdlife Suomen leikkimielinen kisa Tornien Taisto 5.5. 2012. Siihen osallistutaan 3-8 henkilön joukkueilla, tarkkaillaan lintuja klo 05.00-13.00 ja kisataan siitä, mikä joukkue havaitsee eniten lintulajeja kyseisenä aikana torniltaan. Kittilän Luonnon oma joukkue Törmiäinen Juha Takalon johdolla korkkasi Karinnokan tornin tässä kisassa ensimmäistä kertaa 27 lajilla. Ei mitenkään huono tulos siinä säässä! Lisätietoja Törmiäisen havainnoista ja laavutapahtumasta ohessa."
Lue lisää Kittilän luonto ry:n tiedote Tornien taisto -kisasta (kevät 2012)

Sivua päivitetty: 
9.5.2012