Kideven ajankohtaista

Subscribe to Kideven ajankohtaista feed
Updated: 50 min 35 sec ago

Rekryjelppi -palvelusta tukea matkailualan pienyritysten rekrytointihaasteisiin

9.8.2018

 

Rekryjelppi tarjoaa tukea ja rekrytointiapua pohjoisen matkailualan mikro- ja pienyrityksille ja matkailua tukeville yrityksille rekrytoinnin eri vaiheisiin. Yrityksille täysin ilmaisella palvelulla tuetaan toimijoiden työnantajamarkkinointia ja työtehtävien kuvaamista niin perinteisissä työnhakukanavissa kuin sosiaalisen median kanavissa. Palvelun kautta Lappia markkinoidaan koko loppuvuoden ajan myös potentiaalisille matkailutyöstä kiinnostuneille henkilöille.

 

Palvelun avulla yritykset saavat rekrytoitua tarvittavan määrän osaavaa henkilöstöä tulevalle sesongille ja yritysten osaaminen eri rekrytointipalveluiden ja -sovellusten käyttöön kasvaa. Rekryjelppi on yrityksille täysin ilmainen ja näin osallistuminen ei vaadi suuria resursseja tai investointeja. Palvelu on Lapin TE-palveluiden tuottama yrityspalvelu, jonka toteuttajaksi on valittu VMP Varamiespalvelu.

 

Lisätietoa Rekryjelpistä yrityksille:

VMP Varamiespalvelu

rovaniemi@vmp.fi / 0400 188 199

rekryjelppi.fi

Work in Lapland -matkailualan rekrytointitapahtuma verkossa to 6.9.2018

9.8.2018

Work in Lapland on Euroopan laajuinen, verkossa 6.9.2018 toteutettava osallistujille ilmainen rekrytointitapahtuma, joka kokoaa yhteen pohjoisen matkailualan yrityksiä sekä osaajia ympäri Eurooppaa. Viime vuonna hyvän vastaanoton saanut tapahtuma järjestetään jälleen tulevana syksynä. Päivä toteutetaan konseptilla, jossa työnhakijat ja työnantajat kohtaavat online-verkkotapahtumassa. Tapahtumaan voi siis osallistua mistä päin Eurooppaa tahansa. Samalla se tukee myös Suomen sisäistä osaavien ammattilaisten ja vastavalmistuneiden liikkuvuutta.

 

Elämysjohtaja Katja Ikäheimo-Länkinen SantaPark Oy:stä toteaa, että ”Work In Lapland on formaattina hieno uusi tapa rekrytoida uusia työntekijöitä matkailun tarpeisiin. Koska kilpailu alan työvoimasta on kovaa, tarvitaan uusia keinoja rekrytoinnissa. Olemme siis mukana tänäkin vuonna!”

 

Rekisteröitymällä tapahtumaan hyvissä ajoin yritys saa kansainvälistä näkyvyyttä 32 EU/ETA-maassa ennen tapahtumaa, sen aikana ja myös sen jälkeen. Hakemuksia yrityksen avoimiin työpaikkoihin voi tulla alustan kautta koko hakuajan, ei pelkästään tapahtumapäivänä. Viime vuonna tapahtuma tavoitti kymmeniä yrityksiä, joissa oli avoinna lähes 500 työpaikka. Noin 2000 työnhakijaa osallistui viime vuoden tapahtumaan ja tapahtumapäivään mennessä yritykset saivat yli 1800 työhakemusta eri puolilta Eurooppaa.

 

Lisätietoa Work in Lapland -tapahtumasta:

www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/european_job_day
https://www.europeanjobdays.eu

Palveluesimies Tiina Kiuru, tiina.kiuru(at)te-toimisto.fi, p. 0295 039 580

 

Elokuun yritysvierailu yritysten edustajille Teletalolla kirkonkylällä ke 15.8.2018

8.8.2018

 

Kittilässä yrittäjät voivat tutustua toistensa toimintaan yritysvierailuissa, joita järjestetään pitkin vuotta. Tervetuloa mukaan!

Yritysvierailussa yrittäjät kutsuvat muut alueen yritysten edustajat tutustumaan liiketoimintaansa. Kunkin vierailun päätteeksi sovitaan seuraavat vierailukohteet.

Vierailujen tarkoituksena on, että alueen yritykset tuntevat paremmin toistensa toimintaa ja palveluita. Tilaisuudet on tarkoitettu yritysten edustajille.

Elokuun vierailukierros järjestetään keskiviikkona 15.8.2018 klo 18 alkaen.

 

Vierailun ohjelma:

– Kokoonnutaan klo 18 Teletalolle, osoite Valtatie 2-4, 99100 Kittilä

– Teletalolla esittäytyvät seuraavat yritykset:
Anique
FysiPoint
Jalka- ja Kauneushoitola Merja Ylitalo
Kaira Sport
Parturi-Kampaamo HMK-Style

– Sopivassa kohti vierailua nautitaan kahvit Teletalolla

 

Vierailun päätteeksi päätetään seuraavia vierailukohteita, tule siis mukaan kutsumaan toisia yrittäjiä teille kylään. Vierailun kesto on 2-3 h.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään tiistaina 14.8.:
https://www.lyyti.in/yritysvierailu_elokuu_2018

 

Tilaisuus on osallistujille maksuton ja sisältää kahvitarjoilun.

Yrittäjävierailut järjestävät yhteistyössä alueen yrittäjät ja Kideve Elinkeinopalvelut.

Lisätietoja: Katariina Palola, Kideve Elinkeinopalvelut, puh. 0400 955 472, katariina.palola(at)kittila.fi

Workshop kasvavista matkailijaryhmistä Lapissa ti 4.9.2018

6.8.2018

Lapin koulutuskeskus REDU järjestää:

Kummastellen, kompastellen, kumarrellen – Workshop kasvavista matkailijaryhmistä Lapissa
-tietoa, vinkkejä, osaamista, työhyvinvointia ja tuottavuutta työhön-   Workshop järjestetään Scandic Hotel Rovaniemessä sekä Skype -etäyhteydellä Kittilään ja Ivaloon. Maksuton ohjelma sisältää  maittavan lounaan, asiantuntijaohjelman sekä virkistävän välipalan. Etäyhteydet ja järjestelyt toteutetaan paikkakuntakohtaisesti.
Workshopin järjestää Lapin koulutuskeskus REDU:n esr-hanke Polut pohjoisen kasvuun, Lapin yrityksiä ja työhyvinvointia kehittämässä. Kumppanina Kittilässä toimii Kideve Elinkeinopalvelut ja Ivalossa Elinkeinot & Kehitys Nordica.

Ohjelma 4.9.2018
11.00 Lounas seisovasta pöydästä ja ilmoittautuminen
12.00 Workshopin avaus: Kai Komulainen, projektipäällikkö, Lapin koulutuskeskus REDU
– Singaporen markkinaterveiset: Paula Parviainen, Singaporen suurlähettiläs, Ulkoministeriö (Skype)
– Insight into Middle and Far East culture and travel: Hekmat Jaber, Senior Business Advisor
– Virkistävä Taste Brake -välipala
– Case: Indian groups in Rovaniemi: Aurélie Martin, Sales Executive, Safartica
– Ajankohtaista Kiinan markkinoilta ja KV-markkinoinnista: Jinni Li, China market Specialist, Katariina Imporanta, ohjelmapäällikkö, House of Lapland
15.45 Workshopin yhteenveto
(järjestäjä pidättää oikeudet ohjelman muutoksille)  

Ilmoittautumiset http://bit.ly/WS040918

Lisätietoja:

Kai Komulainen, projektipäällikkö, Lapin koulutuskeskus REDU, puhelin 040 5631 397, etunimi.sukunimi @ redu.fi

www.redu.fi/polutpohjoisenkasvuun

TE-palveluiden kevytyrittäjyysvalmennus Kittilä-Kolari 20.-28.8.2018

6.8.2018

TE-palvelut järjestää Kevytyrittäjyysvalmennusta Kittilässä ja/tai Kolarissa (osallistujatilanteen mukaan) 20.-28.8.2018.

Lue aiheesta lisää TE-palveluiden sivuilta.

Esite valmennuksesta, Kittilä-Kolari 20.-28.8.2018

Lapin yliopisto hakee kymmentä palvelualojen yrityskumppania Kittilän seudulta Tuotteesta tulosta, palvelusta parasta -RekryKoulutukseen

6.8.2018

Yritys – Kehitä ja tuotteista tiesi huipulle!

Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut hakee kymmentä palvelualojen yrityskumppania Kittilän seudulta Tuotteesta tulosta, palvelusta parasta -RekryKoulutukseen.

Yrityksen tavoitteena voi olla uusien palveluiden ideoiminen, olemassa olevan parantaminen tai strategisen toiminnan kehittäminen. Yritys oppii hyödyntämään toimintaympäristönsä vahvuuksia tuotekehityksessä ja tuotettavan palvelun hiomisessa. Toiminnan ja palvelutuotteiden asiakaslähtöinen kehittäminen tapahtuvat yhdessä koulutukseen rekrytoitavan opiskelijan kanssa. Yrityksellä ja opiskelijalla on tukenaan huipputason palvelumuotoilun ja liiketoiminnan kehittämisen asiantuntijuus Lapin korkeakouluilta.

RekryKoulutus on yhteishankintakoulutusta, jossa yritys osallistuu koulutuksen rahoitukseen ja opiskelijavalintaan, Lapin ELY-keskuksen ollessa päärahoittaja. Osaamisen rekrytoiminen on yritykselle turvallinen tapa löytää uusia taitajia. Opiskelija ei ole koulutuksen aikana työsuhteessa yritykseen, mutta tekee palvelumuotoilutyönsä suoraan yritykselle. Tavoite on, että yritys löytää koulutuksen myötä arvokkaan työntekijän toimintansa vahvistukseksi.

 

Otathan yhteyttä*, mikäli yrityksesi on kiinnostunut kehittymään!
Suunnittelemme toteutuksen yhteistyössä asiantuntijoiden ja yritysten kanssa.
Krista Rautio, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, p. 040 4044 075, Lapin yliopisto, Koulutus- ja kehittämispalvelut
*Yhteydenotto ei ole yritykselle sitova, vaan yritys päättää mukaantulostaan, kun lopullinen yritysmäärä ja yrityskohtaiset kustannukset vahvistuvat.

Kustannuksista: Lapin ELY-keskuksen rahoittamat yhteishankintakoulutukset luokitellaan kolmeen tyyppiin, joista tässä kyseessä on RekryKoulutus. RekryKoulutuksessa ELY-keskus kattaa 70% ja yritykset 30% koulutuksen hinnasta. Yritysten maksuosuus jakautuu mukaan lähtevien yritysten kesken, jolloin yrityskohtainen kustannus pienenee yritysmäärän kasvaessa.

Tavoittelemme mukaan vähintään 10 yritystä Kittilästä ja lähialueilta. Tällöin yrityskohtainen maksuosuus vastaa noin 1-1,5 keskimääräistä palvelualan henkilötyökuukauden kustannusta.

Kideven aamukahvitilaisuus: Liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen muotoilun avulla, ti 28.8.2018

6.8.2018

 

Aika ja paikka: Tiistai 28.8.2018 klo 9-11, Levi Golf & Country Club, Draivi-ravintola

 

Lapin luovien alojen ennakointiklusteri järjestää yhdessä Kideve Elinkeinopalveluiden kanssa aamukahvitilaisuuden Levillä! Tervetuloa mukaan synnyttämään uutta yhteistyötä luovien alojen ja muiden alojen yritysten kesken. Aiheena muun muassa liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen muotoilun avulla.

 

Ilmoittautumiset pyydetään sähköisesti: Ilmoittaudu tilaisuuteen

 

Tapahtuma on maksuton.

 

Lisätiedot:
Katariina Palola, Kideve Elinkeinopalvelut, puh. 0400 955 472, katariina.palola(at)kittila.fi
Veli-Matti Hettula, Kideve Elinkeinopalvelut, puh. 040 487 7556, veli-matti.hettula(at)kittila.fi
Julius Oförsagd, Arctic Factory, puh. 040 866 8737, julius(at)arctic-factory.com

Julkisille hankkijoille huippuosaamista! ti 28.8. ja ke 29.8.

3.8.2018
Julkinen hankkija – hyödynnä alueelle tuotu laadukas asiantuntemus!

Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta ja Sodankylän kunta tarjoavat Kestävät hankinnat -hankkeessa huippuosaamista julkisille hankkijoille elokuun lopussa. Työpajat jatkavat syksyllä 2017 alkanutta työpajojen sarjaa. Nyt voit täydentää osaamistasi

Asiantuntijana työpajoissa toimii Saila Eskola, jolla on laaja ja monipuolinen kokemus julkisista hankinnoista ja sopimusoikeudesta erityisesti julkissektorilla. Ennen PTCServices Oy:öön siirtymistään Saila on työskennellyt mm. Kauppa- ja teollisuusministeriössä julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön kehittämistehtävissä sekä johtavana lakimiehenä Suomen kuntaliiton julkisten hankintojen neuvontayksikössä. Tarkemmin Sailan osaamisaloihin voi tutustua osoitteessa http://www.ptcs.fi/fi/ptcs-henkilosto/saila-eskola

Osallistujat saavat esittää koulutuspäiville ennakkokysymyksiä, joihin vastataan suullisesti koulutuksessa. Lisäksi Sodankylän työpajaan osallistujat voivat ilmoittaa etukäteen tulossa olevia tai meneillään olevia hankintoja, joista valitaan kohteita käsiteltäväksi työpajassa. Hankintacaset tulee toimittaa asiantuntijalle 20.8. mennessä sähköpostitse (saila.eskola (at) ptcs.fi)

Tilaisuuksien tarkempi ohjelma on ilmoittautumissivuilla.

Tilaisuudet ovat maksuttomia sisältäen kahvitarjoilun ja niihin järjestetään tarvittaessa maksuton kuljetus Sodankylän ja Kittilän välille.

Työpajoihin ovat lämpimästi tervetulleita kaikki julkisia hankintoja tekevät!

Hinta-laatu -suhde ja laadun elementit hankinnoissa

Työpajan tavoitteena on harjoitella parhaan hinta-laatusuhteen kriteerien laatimista julkisissa hankinnoissa. Päivän aikana tehdään kolme harjoitusta sekä käydään läpi tausta-aineistoa harjoitusten tueksi.

Aika: ti 28.8. klo 9-16

Paikka: Kino Yläri, Kittilän yläkoulu

Ilmoittautuminen (su 26.8. mennessä): https://www.lyyti.fi/reg/hankintatyopaja_hankkijoille_280818

Sopimukset ja sopimusten hallinta osana hankintaprosessia + Case –klinikka hankintakysymyksistä

Aamupäivän aikana käydään läpi hyvän julkisten hankintojen hankintasopimuksen peruskivet ja keskeisimmät sopimusehdot tavara- ja palvelusopimuksissa sekä se, miten ne kannattaa huomioida sopimuksen laatimisessa. Työpajassa käsitellään hankintasopimuksen seurantaa ja valvomista ja sitä, onko sopimusta mahdollista muuttaa sopimuskaudella. Työpajassa tehdään harjoituksia ja syvennetään teoriaa pienryhmätyöskentelyllä.

Iltapäivän hankintojen case-klinikalla lähdetään etsimään käytännönläheisiä ratkaisuja
osallistujien omiin, hankintaprosessin aikana esiin nousseisiin haasteisiin ja ongelmiin.
Osallistujat voivat toimittaa etukäteen käsiteltäväksi omia tarjouspyyntöjään tai muuta
materiaalia käsittelyn pohjaksi.

Aika: ke 29.8. klo 9-16

Paikka: Sodankylän kunnantalo, valtuustosali

Ilmoittautuminen (ma 27.8. mennessä): https://www.lyyti.fi/reg/hankintatyopaja_hankkijoille_290818

Tilaisuudet järjestetään osana EU-rahoitteista Kestävät hankinnat –hanketta, lisätietoja hankkeesta http://www.kideve.fi/hanketoiminta/kehittamishankkeet/kesatavat-hankinnat-2016-2018/

Työpajoja yrittäjille julkisiin hankintoihin osallistumisesta ma 27.8. ja ti 28.8.2018

6.7.2018

Haluatko varmistaa menestyksesi julkisissa hankinnoissa? Kiinnostaako tarjoaminen yritysten yhteenliittymänä?

 

Käytännönläheisissä työpajoissa käydään esimerkkien avulla läpi hankintaprosessin keskeisimmät vaiheet ja saat konkreettisia ohjeita siihen, miten välttää tarjoajan tavallisimmat virheet.

 

 • ma 27.8. klo 17.00-20.30 Kittilässä: Yrittäjien yhteistyö ja tarjoaminen yhteenliittymänä
 • ti 28.8. klo 17.00-20.30 Sodankylässä: Julkisiin hankintoihin osallistuminen ja tarjouksen tekeminen

HUOM! Tilaisuuksien kellonajat tarkentuvat vielä!

 

Tilaisuuksien asiantuntija on Saila Eskola (http://www.ptcs.fi/fi/ptcs-henkilosto/saila-eskola). Saila on Suomen johtavia hankintalakikouluttajia ja julkisia hankintoja koskevan kirjan (https://www.adlibris.com/fi/kirja/julkiset-hankinnat-9789521427190) pääkirjoittaja.

 

Tilaisuudet ovat maksuttomia sisältäen kahvitarjoilun ja niihin järjestetään tarvittaessa kuljetus Sodankylän ja Kittilän välille.

 

Tilaisuuksien tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan Kideven www-sivuilla lähempänä tapahtuma-ajankohtaa, mutta kannattaa jo tässä vaiheessa merkitä tilaisuudet kalenteriin päällekkäisyyksien välttämiseksi.

 

Tilaisuudet järjestetään osana Kestävät hankinnat –hanketta, lisätietoja hankkeesta http://www.kideve.fi/hanketoiminta/kehittamishankkeet/kesatavat-hankinnat-2016-2018/

 

Viherkatto, sieniviljelmä vai villiyrttitarha? – Uusi opas auttaa tuotteistamaan ympäristöjä kesämatkailua varten

6.7.2018
Oletko maaseutuyrittäjä? Oletko joskus miettinyt, sopisivatko yrityksesi tuotteet tai ympäristö matkailuun? Haluaisitko oppia tuntemaan paremmin lähimetsien ja niittyjen aarteet tai luonnonyrttien, marjojen ja sienien viljelytekniikoita? Uusi Voimametsistä viherkattoihin -opas tarjoaa vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.  

Oppaaseen on koottu kahdeksan Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden sekä Kittilän kunnan ja yrittäjien yhdessä jalostamaa ja testaamaa menetelmää ympäristöjen ja maisemien tuotteistamisesta kesä- ja hyvinvointimatkailussa. Pilotit on rakennettu Levin matkailukeskukseen vuosina 2016–2018.

Lue artikkeli Luke:n sivuilla ja saat tietoa mm. seuraavista aiheista:

– Matkailijoita on kuultu mielipaikkojen kartoituksessa. Matkailijoiden mielipaikkoja sisältävä luontoalueiden verkosto tukee matkailukeskuksen kaavoitusta ja reittisuunnittelua kesämatkailun näkökulmasta.

– Hankkeessa toteutetuissa piloteissa on hyödynnetty maaperätutkimuksen keräämää tietoa biohiilen ominaisuuksista hiilen ja ravinteiden sitojana.

Artikkeli ja opas löytyvät Luke.fi -sivuilta!

Voimametsistä viherkattoihin on kesä- ja hyvinvointimatkailun sekä matkailun viherrakentamisen pilotointihanke. Siinä ideoidaan muun muassa asiakastarpeiden mukaan räätälöityjä uusia palvelukonsepteja Levin kesäympäristöön. Hankkeen ovat toteuttaneet Luke ja Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Hanke on järjestänyt myös LEVI GOES GREEN -seminaarin 30.8.1.9.2017 yhteistyössä Green Care -hankkeiden kanssa. Vipuvoimaa EU:lta rahoitusohjelmasta tuettu hanke päättyy 30.6.2018.

Lisätietoja

Marja Uusitalo, tutkija
puh. 0295326623
marja.uusitalo(at)luke.fi

Katja Kaunismaa, projektipäällikkö
Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta
puh: 0400 356 431
katja.kaunismaa(at)kittila.fi

Kiinnostaako kylämatkailun kehittäminen? Tule mukaan opintomatkoille syksyllä 2018!

5.7.2018

Leader Tunturi-Lapin Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi –hanke järjestää opintomatkoja kylämatkailun kehittäjille – kylätoimijoille ja kylien yrittäjille.  

Kideve järjestää Kittilän osallistujille yhteislähdön jokaiseen teemakohtaisen tutustumismatkaan Kittilän kunnantalolta, josta siirrytään jokaisen tutustumismatkan varsinaiseen aloituspisteeseen. Opintomatkat kestävät koko päivän. Kideve Elinkeinopalvelut on myös mukana alueemme matkailun kehittämisessä ja jokaiseen opintomatkaan osallistuu myös Kideven edustaja.

Ilmoittautumiset hoituvat hankkeen projektipäällikkö Laura Hokajärven kautta, laura.hokajarvi@tunturileader.fi. Paikkoja on rajoitettu määrä, joten perustelethan miksi juuri sinut tulisi valita lähtijöiden joukkoon – kerro lyhyesti esimerkiksi, jos opintomatkan teema liittyy yrityksesi toimialaan tai sopii hyvin oman kyläsi kehittämiseen. Huomioithan että tutustumismatkojen kielenä on englanti. Osallistumiseen sisältyy maksuttomat kyydit ja kahvitarjoilu, lounas on omakustanteinen.

Ke 15.8.2018 Teemana on ”Kalastus ja metsästys” Pellon ja Ylitornion alueella. Ilmoittautuminen viimeistään 31.7. mennessä.

La 1.9.2018 Teemana on ”Ekomatkailu ja kestävä kehitys” Pajalan ja Kiirunan (SWE) alueella. Ilmoittautuminen viimeistään 15.8. mennessä.

La 15.9.2018 Teemana on ”Hevoset ja maatilaeläimet” Tunturi-Lapin (Kittilä, Kolari, Muonio) alueella. Ilmoittautuminen viimeistään 31.8. mennessä.

Pe 26. ja la 27.10.2018 on yhteinen työpaja, jonka aiheena ovat tuotteistaminen, paketointi ja hinnoittelu. Ilmoittautuminen viimeistään 30.9.2018 mennessä. Huom. järjestetään Ruotsin Lapin puolella, vastaava työpaja tammikuun 2019 lopussa Tunturi-Lapin alueella.

Lisätietoja: www.originallapland.com

Leader Tunturi-Lapin Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi on kansainvälinen kylämatkailuhanke, jota toteutetaan yhteistyössä Outokaira tuottamhan ry:n ja LLU Tornedalen 2020 kanssa. 

Hanke-esittely: http://leadertunturilappi.fi/wp-content/uploads/V%C3%A4yl%C3%A4nvartta-tunturiin-ja-takaisin-Alkuper%C3%A4inen-Lappi.pdf

Kittilän kirkonkylän yritykset tutuiksi kevään 2018 kierroksilla

5.7.2018

Kittilässä yrittäjät ovat tutustuneet kevään 2018 aikana toistensa toimintaan yritysvierailujen muodossa. Yritysvierailussa yrittäjät kutsuvat muut alueen yritysten edustajat tutustumaan toimitiloihinsa ja liiketoimintaansa.  

Vierailut on tarkoitettu yrittäjien ja yritysten toimijoiden välisiksi. Kunkin vierailun päätteeksi sovitaan seuraavat vierailukohteet. Kideve Elinkeinopalvelut on mukana kierroksilla tutustumassa tarjontaan ja tekemässä vierailuista juttua myös suuremman yleisön luettavaksi.

Vierailujen tarkoituksena on, että alueen yritykset tuntevat paremmin toistensa toimintaa ja palveluita. Toisten toimijoiden palveluiden tunteminen helpottaa niiden aktiivista käyttöä ja suosittelua alueella. Ajatus yrittäjävierailuista ja kierroksista lähti yrittäjien keskustelusta Kideve Elinkeinopalveluiden järjestämillä joulukahveilla joulukuussa 2017. Vierailujen aikataulut ja ohjelmat julkaistaan Kideve Elinkeinopalveluiden sivuilla www.kideve.fi

Huhti-toukukuussa kuultiin jälleen useiden yritysten toiminnasta, vuorossa oli Kittilän kirkonkylän yrityksiä: huhtikuussa vierailukohteina olivat Erä- ja Lemmikkiliike Aihki, Café Soma, Kukka- ja lahjapuoti Lumitähti ja Kello- ja korukamari. Toukokuussa vuorossa olivat A.M. Ainut Ky, Guesthouse Golden Goose, Lapin Herkkutupa, Sähkökari ja Aarno Kallo.

Yritysvierailukierrokset jatkuvat elokuussa, ja niihin kaikki yritysten edustajat alueelta ovat lämpimästi tervetulleita!

Seuraavien yrityskierrosten aikataulut ja ohjelmat julkaistaan Kideve Elinkeinopalveluiden sivuilla www.kideve.fi

Aihkista löytyy lemmikkieläin- ja erätarvikkeita ja kenkiä. Somassa saa monenlaisia kahvilatuotteita. Yritysvierailun osallistujia huhtikuussa 2018. Lumitähti toimii kukkalana ja lahjapuotina. Lumitähti toimii myös kukkalana ja hautaus Kello- ja korukamarin yrittäjät ja valikoimaa. Ainutin yrittäjät esittelevät toimintaansa. Ainut tekee koruja ja pienesineitä hopeasta, puusta ja poronluusta. Yrittäjä Henna Hanhivaara esittelee majataloa. Golden Goosin viihtyisä huone ja koti spa. Lapin Herkkutuvasta löytyy monet herkut. Sähkö Kari Koivisto on toiminut pitkään allalla. Aarno Kallon alaa ovat takat.

 

Erä- ja lemmikkitarvike Aihki

Erä- ja lemmikkitarvike Aihki on monipuolinen kauppaa keskellä Kittilän kirkonkylää – ja nykyisin myös verkossa, kun liikeen verkkokauppa avattiin keväällä 2018.  Yrittäjä Marita Hämäläinen kertoo, että eläintarvikkeet olivat aluksi pääosassa, mutta rinnalla on vahvana nyt liikkeen muu repertuaari; muun muassa erätarvikkeet ja kengät. Aihki myy myös panoksia, mutta ei aseita. Pelkkien panoksien myynnissäkin on hyvin tarkka lupamenettely ja kurssitukset, asemyynti vaatisi vielä lisäksi mm. ikkunoihin kalterit.

Yrittäjän itsensä lisäksi Aihki työllistää toisen työntekijän. Lisäksi yrityksen alla toimii aputoiminimellä toinen yritys, joka korjaa katkenneita ja viottuneita vaijereita mm. laskettelukeskuksissa.

 

Café Soma

Kodinomainen Café Soma toimii paitsi Kittilän keskustan pääraitilla myös Levillä. Kunnia-asiana ja tapana molemmissa pisteissä on valmistaa lähes kaikki niin makeat kuin suolaisetkin kahvileivät ja tarjottavat itse paikan päällä.

Yrittäjä Heli Alatalo kertoo, kuinka Soma, oma kahvila, oli hänen unelmansa jo silloin, kun hän pyöritti kanttiinia Kittilän terveyskeskuksessa. Yrittäjä myöntää, että ehkä hänellä oli aluksi liian ruusunpunainen käsitys kahvilan pitämisestä ja yllätyksiä on tullut matkan varrella. Luotettava henkilökunta saa Heliltä kiitosta – joskus he osaavat myös toppuutella yrittäjän visioita ja pitää toiminnan niin maan pinnalla.

Yrittäjä kertookin löytäneensä hyvän vakituisen henkilökunnan. Yrittäjä kertoo, että tarkoituksena on kehittää yritystään yhä enemmän ammattimaiseen suuntaan ja niin, että toiminnalla olisi kunnolliset raamit.

 

Kukka- ja lahjapuoti Lumitähti, Kittilän kukka- ja hautauspalvelu

Pitkään Kittilässä vanhempiensa rinnalla ja itsenäisesti yrittäjänä toiminut Sanna Ruotsala toimii nyt kukka- ja hautauspalveluiden parissa kirkonkylällä. Muun muassa kankaiden ja lahjatavaroiden maailmasta takaisin kukka- ja hautauspalveluiden pariin yrittäjä löysi nuoruuden kipinän kautta. Kiireapulaisena silloisessa Takalan kukkalassa alle 20-vuotiaana toiminut Sanna tiesi, että kukka- että hautauspuoli ovat sellaisia töitä, joita hän haluaisi tehdä.

Sannalle on tärkeää, että hän voi olla tukena ja apuna silloin, kun kuolema on koskettanut ja omaiset ovat järkyttyneitä ja herkässä tilassa. Sanna tapaa omaiset ja sopii järjestelyistä. Apuna yrittäjällä on kukka- ja hautauspuolen hallitseva työntekijä. Yhteistyö seurakunnan kanssa toimii erinomaisesti.

 

Kello- ja korukamari

Kello- ja Korukamari palvelee Kittilän kirkonkylällä. Tällä hetkellä Marja-Leena ja Eero Maggan omistaman Magga Oy:n toimintaan kuuluu kolme kello- ja kultasepänliikettä; Sodankylässä, Kittilässä ja Ivalossa. Lisäksi yrityksellä on kiinteistöjä sekä ohjelmapalveluita (laulua ja sanataidetta), lisäksi Marja-Leena opettaa muun muassa kokoustekniikkaa.

Alkunsa yrityksen tarina sai Sodankylässä, jossa Marja-Leenan ystävä halusi luopua omasta liikkeestään. Marja-Leena pohti asiaa vaellusreissun verran, ja päätti tarttua tilaisuuteen, kun sai mukaan toiseksi omistajaksi Eeron.

Oman korumalliston lisäksi yritys myy myös muita mallistoja, esimerkiksi Taiga koruja. Lisäksi Magga Oy tuo maahan palkintoja; pokaaleja ja kaulaan laitettavia mitaleja.

 

Ainut

Ainut valmistaa koruja ja pienesineitä hopeasta, puusta ja poronsarvesta. Myös puukkotarvikkeita on myytävänä itse tekeville. Yrittäjät Milla Pahajoki ja Ari Järvenpää ovat molemmat Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta valmistuneita kädentaitajia. Yrityksen he perustivat koulutuksen aikana ja siirtyivät täyspäiväisiksi yrittäjiksi 2005.

Kittilän lentoaseman tarjoaman myyntipisteen kautta Kittilä alkoi tuntua sopivimmalta pääpaikalta. Kittilässä yrittäjät ovat viihtyneet jo yli 10 vuoden ajan, ja vähittäismyyntiliike ehti olla kylällä kolmessa eri pisteessä. Tällä hetkellä yrittäjät keskittyvät tuotantoon ja tukkumyyntiin, ja nyt myös myyntipiste on tuotantotilojen yhteydessä. Revontuli-Opiston opetustyöt ja ohjelmapalvelut kuuluvat myös yrittäjien vuosirytmiin, ja vireillä on ajatus verkkokaupan perustamisesta.

 

Guesthouse Golden Goose

Yrittäjä Henna Hanhivaara edustaa jo suvun neljättä sukupolvea, joka harjoittaa majoitustoimintaa Kittilän kirkonkylän ytimessä. Hektistä myyntityötä Etelä-Suomessa tehnyt Henna siirtyi majoitusliikkeen pitäjäksi Kittilään 10 vuotta sitten, ja kokee pitkäaikaiset asiakassuhteet ja hyvän palautteen palkitsevimpana osana työtä.

Golden Goose tarjoaa kodinomaista omatoimimajoitusta omatoimisille matkaajille – ravintolatoiminnan sijaan kaikissa kahdeksassa huoneessa on omat jääkaapit sekä ruokailuvälineet. Tämän lisäksi käytävän kahvipöydältä on saatavilla kahvia, teetä ja pientä naposteltavaa kuten hedelmiä. Majatalon huoneissa on omat kylpyhuoneet ja tämän lisäksi varattavissa on huonekohtaiset saunavuorot.

Lapin sodan jälkeen 1945 jälleenrakennettu majatalo on saanut uutta ilmettä sisälleen niin edeltäjiensä kuin Hennankin myötä, joista uusimpana lisänä asiakkaille on takapihalla oleva spa-palvelu; ainavalmis lämmin poreallas.

 

Lapin Herkkutupa

Susanna ja Matti Hiltunen ovat pyörittäneet Lapin Herkkutupaa jo 17 vuoden ajan. Yrittäjäpariskunnan lisäksi viisi henkilöä työllistyy yrityksen eri toimintoihin; kirkonkylällä samassa kiinteistössä on leipomotilat ja asiakkaille kahvio-konditorio, jossa tarjotaan myös lounasta. Myynnissä on myös lahjatavaroita ja elintarviketuotteita.

Kaikki leipomotuotteet ovat yrityksen itse valmistamia – aamuisin kuudesta alkaen leivotaan tuoreet leivonnaiset omaan pisteeseen, ja niitä menee myös jälleenmyyjille muualle Lappiin ja aina Tampereelle saakka. Yrittäjät kertovat työmäärän olevan melko tasaista ympäri vuoden – sen työn rinnalle mahtuu nyt meneillään oleva brandiuudistus.

 

Sähkö Kari Koivisto

Yrittäjä Kari Koivisto kertoo, että Leville hänet innosti töitä kokeilemaan vanha tuttava, itsekin yrittäjänä toimiva Kari Virmakoski. Töitä riitti ja Tampereen seudulta muutosta Leville on jo reilu 10 vuotta.

Kari Koiviston päätoimena on sähkötyöt ja kylmälaiteasennukset. Yrittäjää työllistävät myös ilma- ja maalämpöpumput ja mökki- ja omakotitalorakennukset.  Rinnalle on tullut kullankaivuu ja kumppanin myötä myös Molok-edustus. Mökkihuolitsijat ovat suurin asiakasryhmä, ja yritysasiakkaat ylipäätään työllistävät Karin täysin.

 

 

Aarno Kallo Ky

Muurari Aarno Kallo oli mukana jo 80-luvulla rakennustöissä mm. Levin kylpylässä ja Kittilän virastotalolla, jotka olivat suurimmat kohteet siihen aikaan. Kuitenkin silloinen vähäinen työtilanne houkutteli miehen pääkaupunkiseudulle töiden perässä. Sieltä oli kova halu palata takaisin kotiseudulle ja kun pohjoisessa työllisyystilanne parantui, niin paluumuutto tuli ajankohtaiseksi.

Yrityksen Aarno Kallo perusti Kittilään vuonna 1991. Aarno tekee kaikenlaisia muuraustöitä, mutta takkojen muuraus on ollut pääasiallinen työ. Toiminta on laajentunut niin, että tällä hetkellä yrityksellä on 7 henkeä töissä – nyt tehdään myös kokonaisurakoita mm. taloyhtiöille ja vakuutusyhtiöille, myös muita kuin muurausalan töitä.

KYLÄT 1-2-3! Matkailun startti -työpajasarja kylille syksyllä 2018

26.6.2018

Kuva Raattamasta, kuvaaja Katri Alatalo.

Matkailijat kulkevat jo kylänraitillasi – tule kuulemaan, miten otat heidät haltuun!

 

Kylämatkailulle on nyt kysyntää – aitous ja alkuperäisyys ovat valtteja. Sinun kotikylässäsi on juuri niitä asioita, joita maailman matkailijat nyt haluavat. Matkailijamäärien noustessa ja kiinnostuksen suuntautuessa kyliin haluamme tuoda tietoa ja osaamista: mitä kansainvälinen asiakas arvostaa, millaisia digitaalisen markkinoinnin mahdollisuuksia kyläkohteille on tarjolla. Saat tietoa myös yrityksen perustamisesta ja rahoitusmahdollisuuksista. Lisäksi saat vinkkejä kylän esiintuomisesta sosiaalisessa mediassa.

 

Tule kuulemaan infopaketti matkailusta kylien näkökulmasta! Sen jälkeen voit jäädä kyläklinikoihin, jossa Laura ja Kideven väki ovat apunasi käytännön toimissa kylän ja palveluiden esiintuomiseksi.

 

Työpajat pidetään neljässä paikassa ympäri Kittilän aluetta: Raattama, Kaukonen, Köngäs, kirkonkylä. Elo-syyskuun aikana kaikissa neljässä paikassa pidetään Matkailun perusasiat -työpaja, ja lokakuussa toinen Matkailun some-työpaja. Tarkemmat ohjelmat löytyvät alta.

 

Kaikki työpajat ovat avoimia kaikille Kittilän kylien kylätoimijoille ja kylien yrityksille. Tule silloin, kuin sinulle sopii! Ilmoittaudu mukaan sähköisesti viimeistään vuorokautta ennen kutakin työpajaa:
https://www.lyyti.in/matkailun_startti_tyopajat_2018

Voit ilmoittautua myös sähköpostilla laura.hokajarvi@tunturileader.fi tai puhelimitse p. 040 1486 112.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja sisältävät kahvit ja pientä purtavaa. Kaikille osallistujille jaetaan juhlavuoden hengessä Kittilä 150-yllätystuote!

 

TYÖPAJOJEN AJANKOHDAT JA OHJELMAT

MATKAILUN PERUSASIAT –TYÖPAJAT                         
Tiistaina 21.8.2018 klo 18-21, Kaukonen, Kylätalo Ounas, Kylätie 44, 99110 Kaukonen 
Tiistaina 4.9.2018 klo 18-21 Raattama,
Porotilamajoitus Autto, Ounasjoentie 5614, 99340 Raattama
Tiistaina 18.9.2018 klo 18-21, Köngäs, Ounaskievari, Ounasjoentie 286, 99140 Köngäs,            
Tiistaina 25.9.2018 klo 18-21, kirkonkylä, Kunnantalo, Valtatie 15, 99100 Kittilä             

Ohjelma
Matkailun perusasiaa, klo 18 – n.19                       
– Panosta matkailuun!            
– Asiakasnäkökulma, laatu – mitä kv-asiakas odottaa?                     
– Mitä ovat Airbnb ja kylään.fi?
Tauko
Kyläklinikka-osuus, klo n. 19.30 – 21                                
– Perustetaan Airbnb- sivu tai lisätään kylän tiedot Kylään.fi –sivulle (lue ohjeet, mitä tulee varata mukaan)

 

MATKAILUN SOME –TYÖPAJAT
Tiistaina 2.10.2018 klo 18-21, Kaukonen, Kylätalo Ounas, Kylätie 44, 99110 Kaukonen 
Tiistaina 9.10.2018 klo 18-21, Raattama, Porotilamajoitus Autto, Ounasjoentie 5614, 99340 Raattama
Tiistaina 23.10.2018 klo 18-21, Köngäs, Loma-Paksu, Inarintie 172, 99140 Köngäs
Tiistaina 30.10.2018 klo 18-21, kirkonkylä, Kunnantalo, Valtatie 15, 99100 Kittilä           

Ohjelma
– Kylä ja sen palvelut sosiaalisessa mediassa: Instagram ja Facebook (aikataulut, työpajan ja klinikan aiheet tarkentuvat vielä lähempänä)

 

Haluatko perustaa työpajassa airbnb-sivun tai lisätä kyläsi tiedot kylaan.fi –sivulle?
Varaa silloin työpajaan mukaasi nämä tiedot!

Airbnb -rekisteröintiin tarvitset:

 • kannettava tietokone tai tabletti sekä internet-yhteys
 • pääsy ilmoituksessa käytettävään sähköpostiin
 • ilmoituksessa käytettävä matkapuhelin
 • profiilikuvasi, tai voit käyttää myös Facebookin tietoja jos olet Facebookissa
 • ilmoitettavan kohteen tiedot, kuten monelle yöpyjälle, montako huonetta, varustelu, tarkka sijainti
 • ilmoitettavasta kohteesta 5-10 hyvälaatuista kuvaa
 • saatavuuskalenterin ja hinnoittelun käymme yhdessä läpi, mutta hyvä olla myös tieto, milloin kohdetta ei voi varata ja minkälaista majoitusveloitusta itse oli ajatellut
 • pankkitilin haltijan nimi ja pankkitiedot (tilinumero; IBAN ja BIC)

Kylään.fi -rekisteröintiin tarvitset:

 • tietoa kylästäsi mieluiten sähköisessä muodossa; historiaa ja nykyaikaa, tietoa palveluista jne.
 • vähintään 4 hyvälaatuista kuvaa kylästäsi, mieluiten eri vuodenaikoina
 • linkit sosiaalisen median kanaviin, kuten Facebookiin, kotisivuille, Airbnb jne.

 

Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi –hanke yhdessä Kideve Elinkeinopalveluiden kanssa järjestää kylille kolmen työpajan sarja, joista ensimmäinen ja toinen järjestetään syksyllä 2018. Kolmas työpaja tulee keväällä 2019. Työpajat keskittyvät antamaan vinkkejä ja auttamaan kylien toimijoita kylien esiintuomisessa matkailijoille.

Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi on kansainvälinen kylämatkailuhanke, jota toteutetaan yhteistyössä Outokaira tuottamhan ry:n ja LLU Tornedalen 2020 kanssa. http://leadertunturilappi.fi/alkuperainenlappi/

Kideve Elinkeinopalvelut on Kittilän kunnan elinkeinotoimen yksikkö, joka kehittää aluetta ja sen elinkeinoelämää toteuttamalla EU-rahoitteisia kehityshankkeita yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Kideve tarjoaa myös Kittilän alueen yrityksille tietoa yrittäjyydestä ja yrityspalveluista sekä opastaa yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia eteenpäin. http://www.kideve.fi

Ota yhteyttä:
Leader Tunturi-Lappi, Laura Hokajärvi, projektipäällikkö, laura.hokajarvi@tunturileader.fi, p. 040 1486 112
Kideve Elinkeinopalvelut, kideve@kittila.fi, tarkemmat yhteystiedot: http://www.kideve.fi/kideve/ota-yhteytta/

Facebook: @originallapland                   
Instagram: @original_lapland_tunturilappi                        
Twitter: @OriginalLapland

 

Kideven tapahtumakalusto kiertää kesätapahtumia

25.6.2018

Kideven lainattava tapahtumakalusto on nyt varattu tuleviin kesätapahtumiin! Kalusto kiertää eri tapahtumia sovitun mukaisesti ja on varattu lähes koko heinäkuun ajaksi.

 

Voit vielä tiedustella kesätapahtumiin kalustoa to 5.7.2018 saakka. Huomioithan, että Kideve Elinkeinopalveluiden henkilökunta on lomalla 9.-31.7.2018, jona aikana kalustolle ei voi tehdä uusia varauksia. Elokuussa kalustoa voi jälleen tiedustella syksyn ja talven tapahtumiin!

 

Lisätietoa lainattavasta kalustosta: http://www.kideve.fi/tietoa-kittilasta/tapahtumanjarjestajille/