Levin uutisia

Subscribe to Levin uutisia feed
Levi on kansainvälisyydestä huolimatta vahva kotimainen matkailukohde, jossa viihtyvät kaikenikäiset vieraat ja jonne halutaan tulla. Levi on elämyskeskus, jossa tekemistä riittää jokaisena vuodenaikana. Tunturikylä toivottaa uudet ja vanhat ystävät tervetulleiksi 365 päivää vuodessa, 24 tuntia vuorokaudessa.
Updated: 31 min 18 sec ago

Levi isännöi snowcrossin MM- ja EM-kilpailuja ensi viikolla

4 hours 51 min ago

Perjantaina Levin Eturinteillä ajetaan kaikkien luokkien vapaat harjoitukset sekä aika-ajot. Snowcrossin Maailman ja Euroopan mestarit kruunataan lauantaina. Kilpailuihin ottaa osaa lajin kärki Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

Miesten MM-luokkaan on ilmoittautunut yhteensä 25 kilpailijaa, joista 11 on suomalaisia. Naisten luokassa osallistujia on 11, joiden joukossa on neljä suomalaista. EM-pisteistä mittelee yhteensä 31 kilpailijaa, joista 11 kilpailee kotiyleisön edessä.

Levin Eturinteille rakennetaan useita hyppyreitä sisältävä haastava rata, jolla lajin huiput pääsevät ratkaisemaan, ketkä ovat vuoden 2018 snowcrossin valtiaat. Viikonlopusta on odotettavissa erittäin näyttävä spektaakkeli, sillä yhteislähdöt ja nollasta sataan alle kolmessa sekunnissa kiihtyvät moottorikelkat tarjoavat tiukkoja taistoja, joita yleisö pääsee todistamaan lähietäisyydeltä.

Ennakkosuosikkina MM-kilpailuun starttaa hallitseva maailmanmestari Ruotsin Adam Renheim. Mies ei kuitenkaan tule pääsemään helpolla, sillä Yhdysvalloista Pro Lites -luokan pronssimitali kaulassa Suomeen saapunut Aki Pihlaja tulee tekemään kaikkensa kirkastaakseen viime vuoden MM-hopean kotiyleisön edessä kullaksi.

Viime vuonna EM-kultaa saavutti Norjan Martin Moland ja naisten maailmancupin voittaja oli Ruotsin Elina Öhman.

Tapahtuman lisätiedot ja aikataulut

Lähde: Moottoriurheilu.tv

Ylläs-Levi maratonhiihto kasvoi uusiin mittapuihin

16.4.2018

Yli 1000 hiihtäjää otti tänään 14.4. osaa eliitti- ja harrastesarjoissa 70km sekä 55km matkoilla ja he saivat hiihtää upeassa kevätsäässä monituhatpäisen yleisön hurratessa ladun varrella.

Ylläs-Levin 70km matkan voittajaksi kruunattiin Norjan Andreas Nygaard ja naisten eliitin voittajaksi hiihti Norjan Astrid Øyre Slind.

Olympiavoittaja ja Ylläs-Levin suurlähettiläs Iivo Niskanen tuli 70km kilpailussa viidenneksi.

- Tämä on hyvin erilainen kuin World Cup -hiihto, sillä täällä mennään niin monta ylämäkeä ja tasamaata tasatyönnöllä. Voin hiihtää Ylläs-Levin ensi vuonna jälleen, mutta Visma Ski Classics -kiertue saa vielä odottaa muutaman vuoden, sanoi Iivo Niskanen maalissa.

55km sarjassa miesten voittoon hiihti Venäjän Andrey Krasnow ja naisten kisan voittaja oli Norjan Heidi Rognli Heimdal.

Ylläs-Levi hiihto on kahden suuren hiihtokeskuksen yhteistyössä järjestämä kansainvälinen hiihtomaraton, jolle on selkeästi tilausta ja tarvetta Lapin kevätkauden tarjontaan. Osallistujamäärä kasvoi viime vuotiseen 49%, mikä tarkoitti samalla noin kymmentätuhatta lisäyöpymistä alueiden majoituspaikkoihin.

- Suomesta, Ruotsista ja Norjasta oli eniten hiihtäjiä. Todella hieno nähdä, että uusi matka 55km keräsi lähes 300 osallistujaa. Toinen vuosi järjestäjänä kertoo, että olemme tehneet asioita oikein, kun hiihtäjämäärä on noussut yli 49% ja tästä on hyvä jatkaa tapahtuman kehittämistä eteenpäin, kertoo Levi Events Oy:n tapahtumajohtaja Otto Lintunen.

Ylläs-Levi tarjosi hiihtäjien lisäksi myös yleisölle upeaa seurattavaa hienossa kevätsäässä niin Ylläksellä, Levillä kuin myös matkan varrella.

- Olemme äärimmäisen tyytyväisiä koko kisasta, sää ei olisi voinut olla parempi. Ylläs sekä Levi näyttivät maailmalle parhaat puolensa. Visma Ski Classicsin-kisojen jatkuminen Lapissa on destinaatioille tärkeä jatkossakin. Upea nähdä, että hiihtäjät sekä yleisö nauttivat tapahtumasta, kertoo Levin Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Jenni Ihatsu.

> Kisan tulokset

Kuva: Levin Matkailu Oy / Aleksi Kylmälahti

Levin omat pojat Ylläs-Levi Visma Ski Classics –kisassa palkintopallille

16.4.2018

Juuso Laitinen yllätti jopa itsensäkin kivuten pronssille ja Keijo Alila nappasi hienosti neljännen sijan.

Ski Team Slipery Leviä edustavat Keijo ”Kepu” Alila ja Juuso Laitinen lähtivät kisaan kovin aikatavoittein ja vaikka aikatavoitteet eivät täyttyneet, sijoitukset olivat paremmat mitä Levin omat miehet osasivat odottaa.

Kolmanneksi hiihtäneen Juuso Laitisen aika oli 03:18:02 jääden voittajasta, Venäjän Andrey Krasnovista hieman yli kolme minuuttia. Laitisen ja Alilan alkuperäinen aikatavoite oli alle kolme tuntia.

- Keli oli todella vetinen. Piti pukata tasuria niissä paikoissa joissa ajattelin, että saisi lasketella. Olen todella yllättynyt tuloksesta. 10 joukkoon ajattelin ehkä ehtiväni siinä alun ekojen kilometrien jälkeen. 20km loppukiri kannatti! Perinteinen ei ole meikäläisen vahvempi alue. Kolmen minuutin päähän jäi voitto, mutta kaikki annettiin ladulle, hymyili Juuso Laitinen maalissa.

Keijo ”Kepu” Alila ylitti maaliviivan neljäntenä ajalla 03:21:14.

- Kiva reitti ja mukava tapahtuma, oli tosi kivaa. Juuso karkas liian aikaisin, ei uskaltanut jättää kiriä loppuun. Yllättävän pitkään roikuin kuitenkin Juuson mukana. Keli oli haastava. Mukava, että aurinko paistoi ja oli lämmintä, mutta sukselle haastava, sanoi Kepu Alila maalissa.

Juuso Laitisella on vielä edessään tämän vuoden kovin kisa, kun mies osallistuu 19.8. Iron Man –kisaan Tanskassa.

- Kööpenhaminassa on tavoitteena päästä alle kymmenen tunnin eli parantaa aikaisempaa omaa ennätystä, Laitinen kertoo.

Keijo ”Kepu” Alila taas valmistautuu Lahdessa 30.6. kisattavaan Iran Man 70.3 –kisaan.

> Kisan tulokset

Kuva: Levin Matkailu Oy / Aleksi Kylmälahti

Astrid Öyre Slind ja Andread Nygaard Ylläs-Levin sankareita

16.4.2018

Kisa oli myös Visma Ski Classics-sarjan viimeinen osakilpailu. Astrid Öyre Slind, Team Koteng, voitti vihdoin naisten sarjan ja Andreas Nygaard, Team Santander, kiri karkuun joukkuekavereiltaan ottaen kauden neljännen voiton.

Naisten kisassa viisi hiihtäjää karkasivat jo alkumatkasta ensimmäisessä ylämäessä Yllästunturille. Astrid Öyre Slind ja hänen joukkukaverinsa ja Reistadlöpetin voittaja Masako Ishida seuraksi liittyivät myös Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, Kari Vikhagen Gjeitnes, Team Santander ja Justyna Kowalczyk, Team Trentino Robinson Trainer.

Nämä hiihtäjät pysyivät yhdessä aina viimeiseen Pyhätunturin nousuun, jossa Ishida hiihti pitosuksilla karkuun muilta. Ero taka-ajoryhmään ei kuitenkaan riittänyt ja Öyre Slind ajoi tallikaverinsa kiinni seitsemän kilometriä ennen maalia ja pian myös kolme muuta hiihtäjää ohittivat karkumatkalaisen. Öyre Slind pystyi pitämään etumatkansa maaliin asti ja hänen perässään Johansson Norgren hiihti toiseksi ja Vikhagen Gjeitnes kolmanneksi.

- Olen niin onnellinen voitosta! Menimme aika hiljaa toisen sprintin jälkeen, kun kukaan meistä ei halunut vetää. Kun Ishida karkasi viimeisessä pitkässä nousussa, yritin vain hidastaa muiden tahtia, jotta hän voittaisi. Sukseni olivat kuitenkin niin loistavat, että sain hänet kiinni ja jatkoi omaa vauhtiani maaliin asti. Tämä voitto tuntuu niin hyvältä, iloinen Öyre Slind tunnusti.

Miesten kisassa pääjoukossa oli yli 20 miestä aina toiseen sprinttiin asti. Mäkikilpailussa nähtiin jännittävä taistelu Morten Eide Pedersenin, Team BN Bank, ja Tord Asle Gjerdalenin, Team Santander, välillä ja edellä mainittu oli vahvempi kirissä ja vei koko kategorian voiton.

Noin 30 kilometriä ennen maalia neljä Team Santanderin hiihtäjää karkasivat yhdessä Tore Björseth Berdalin, Team Koteng, kanssa. Santanderin tiimi teki työtä yhdessä ja lopulta Berdalin oli annettava periksi. Anders Aukland, Andreas Nygaard, Tord Asle Gjerdalen ja Öyvind Moen Feld tulivat maalisuoralle yhtä aikaa, ja Nygaard oli loppukirissä vahvin. Toinen sija meni Gjerdalenille ja kolmas Auklandille.

- Viimeiset 20 kilometriä olivat todella kovia. Olin väsynyt lopussa, mutta niin oli Tord Aslekin. Hän meni todella kovaa viimeiset kilometrit, mutta onnistuin kiristämään tahtia ihan loppumetreillä ja voitin kisan. Tuntuu todella hienolta voittaa kauden viimeinen kisa ja lopettaa kausi tällä tavalla, onnellinen voittaja Nygaard sanoi.

50 km Olympiavoittaja ja Ylläs-Levin lähettiläs Iivo Niskanen, Team Mäenpää, oli kisan viides.

- Karkasin takaa-ajoporukasta viimeisessä kunnon nousussa, mutta en saanut enää karkulaisia kiinni. Lumi oli kuivempaa ja kylmempää tunturien päällä. Valitsin märän kelin sukset ja ne eivät olleet kovin nopeat kuivalla lumella. Tämä on todella erilaista normaalihiihdosta, koska näissä kisoissa on niin paljon tasatyöntöä sekä jyrkkiin mäkiin että tasaisella. Voi olla, että hiihdän Ylläs-Levin ensi vuonna, mutta Visma Ski Classics saa vielä odottaa, Iivo kertoi.

Johansson Norgren voitti kolme sarjaa tällä kaudella: kauden kokonaiskisan, sprintin ja mäkikilpailun. Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, voitti miesten sprintin ja Morten Eide Pedersen oli kukkulan kuningas vieden mäkikilpailun. Nuorten sarjat menivät Evelina Bångmanille, Team Mäenpää, ja Oskar Kardinille, Team Santander. Team Santander voitti joukkuekisan ja Visma Nordic Trophy-sarjan voitot menivät Öyre Slindille ja Nygaardille.

> Visma Ski Classics Ylläs-Levi -hiihdon tulokset

Naisten ja miesten uudet hiihdon 24H maailmanennätykset Suomeen

13.4.2018

Hans Mäenpää hiihti uuden miesten maailmanennätyksen 472 kilometriä ja 007 metriä, joka on lähes 40km enemmän kuin aikaisempi ennätys 433km ja 459m. Anni Angria hiihti naisten uuden maailmanennätyksen 375 kilometriä ja 564 metriä. Edellinen naisten ennätys oli 333km.

- Ihan hirveä olo, totesi Hans Mäenpää heti urakan jälkeen.

Vuonna 1979 syntynyt Hans Mäenpää hiihti ensimmäistä kertaa elämässään näin pitkän urakan. Pietarsaarelainen sai pidettyä hyvää vauhtia koko vuorokauden ajan päällä, vaikka keli oli eilen torstaina erittäin raskas. Lämpömittari kohosi eilen päivällä yli +15 asteen Tunturilammen ympäri kiertävällä noin 400 metriä pitkällä ladulla.

- Energiataso pysyi hyvänä koko matkan. Ennätystä lähdin hakemaan ja sain mitä hain. Jos joskus vielä tätä ennätystä lähtisi rikkomaan, sen pitäisi olla täysin oma hiihto, eli hiihtää yksin. Daniel Strand hiihti todella kovaa, välillä vähän liian kovaa. Kiitos maailman parhaalle huoltojoukolle Team Mäenpäälle sekä järjestäjille täällä Levillä, totesi Hans Mäenpää.

Miesten maailmanennätysyritykseen lähti torstaiaamuna hallitseva ennätysmies Teemu Virtanen, Team Mäenpäästä Hans Mäenpää ja Norjan Daniel Strand. Teemu Virtanen keskeytti eilen, kun aikaa oli kulunut 7tuntia ja 15minuuttia. Norjalainen keskeytti noin 13 tunnin kohdalla.

- Aivan huikea suoritus Hansilta, yllätti todella. Alusta asti näin, että Hansilla on päällä määrätietoinen hiihto. Itselläni ei ollut sellainen päivä, että olisin jaksanut lähteä itsenäni vastaan hiihtämään, joten lopetin seitsemän tunnin korvilla, kertoo Teemu Virtanen.

Norjalainen keskeytti, kun hänelle tuli käteen rasitusvamma.

Hans Mäenpää hiihti lähes puolivuorokautta yksin, välillä hänellä edessään toimi jäniksenä omat tiimikaverit Team Mäenpäästä.

- En lähde huomiseen Ylläs-Levin maratonhiihtoon mukaan, muuta kuin huoltojoukkoihin, jossa hiihtää mm. Iivo Niskanen, Risto-Matti Hakola ja Ari Luusua. Tänään käyn saunassa, syön ja nukun, kertoi Hans hiihdon jälkeen.

Naisten uusi maailmanennätyksen haltija, iisalmelainen Anni Angria oli maalissa lopen uupunut. Vuonna 1981 syntynyt Anni veti viimeisillä voimillaan viimeiset minuutit yleisön kannustaessa ladun varrella.

- Oksettaa ja joka paikkaan sattuu. Mutta muuten olo on todella onnellinen. Tavoitteena oli hiihtää vähintään 350 km ja se tavoite ylitettiin ja nyt on ennätys taskussa, hymyili Anni Anger maalissa.

Sekä Hans Mäenpään että Anni Angrian maailmanennätykset tarvitsevat vielä Guinness World Recordsin hyväksynnän, jotta niistä tulee viralliset. Tähän menee aikaa muutamia kuukausia.

Kuva: Levin Matkailu Oy / Aleksi Kylmälahti

Visma Ski Classics Ylläs-Levi 14.4. hiihtomaratonilla tärkeä vaikutus alueelle

13.4.2018

Levin ja Ylläksen kevätkausi huipentuu lauantaina 14.4., kun reilu tuhat hiihtäjää ottaa osaa Ylläs-Levi maratonhiihtoon eliitti- ja harrastesarjoissa 70km sekä 55km matkoilla. Tapahtuma kasvaa joka vuosi sekä kilpailijamäärältään että tapahtumana. Kilpailijamäärässä kasvua tulee olemaan noin 40%, josta syntyy merkittävä aluetaloudellinen vaikutus alueelle. Tapahtuma on selkeästi toivottu lisä Lapin kevätkauden kilpailutarjontaan.

- Vaikka viime vuonna meillä oli erinomainen kilpailu, tämä vuosi tulee nostamaan rimaa entisestään. Meillä on oheistapahtumia, kuten 24 tunnin maailmanennätysyritys maalialueella jo torstaina sekä tapahtumatori lauantaina unohtamatta päätösgaala. Hiihtäjille olemme kehittäneet reittiä ja varmistanut, että kaikki on huippuluokkaa, kertoo Levi Events Oy:n tapahtumajohtaja Otto Lintunen.

Kevät on ollut Levillä ja Ylläksellä kasvun aikaa. Molemmissa keskuksissa kysyntä on kasvanut hienosti ja Ylläs-Levin sekä muiden tapahtumien ansiosta kauden odotetaan jatkuvan vilkkaana vappuun asti.

- Olemme iloisia ja ylpeitä saadaksemme järjestää yhteistyössä Levin kanssa hienon maastohiihtotapahtuman. Kilpailijat ja yleisö tulee varmasti nauttimaan kilpailusta, kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

Visma Ski Classics Ylläs-Levi tuo Leville ja Ylläkselle yhteensä noin kymmenentuhatta lisäyöpymistä majoitusliikkeisiin, mikä on erinomainen lisä pitkittyneelle kevätkaudelle. Ylläs-Levi hiihtomaraton on osoitus siitä, kuinka tärkeitä kansainväliset tapahtumat ovat alueille ja niiden myynnille, kansainvälistä ja kansallista näkyvyyttä unohtamatta.

- Hurja työnnäyte meidän tapahtumajärjestäjiltä ja talkooväeltä, jota on mukana runsaasti. Kiitokset kaikille järjestelyissä mukana olleille jo etukäteen. Levin alueelle tapahtumat ovat tärkeä osa destinaation kokonaistarjontaa. Visma Ski Classic -konseptia testataan nyt toista vuotta, kertoo Levin Matkailun toimitusjohtaja Mika Laasonen.

Ylläs-Levin lähtö tapahtuu lauantaina Ylläsjärveltä klo 09.25, kun naisten eliitti lähtee liikkeelle. Miesten eliitti starttaa samasta paikkaa klo 10.00. Harrastesarja starttaa 12.00 Äkäslompolosta. Ensimmäistä hiihtäjää odotetaan maaliin Levin keskustassa noin klo 12.30.

Kilpailussa on mukana mm. olympiavoittaja, 70km matkan lähettiläs Iivo Niskanen, jolle kilpailu on tämän kauden viimeinen.

Ylläs-Levi -hiihto televisioidaan ja lähetys on lauantaina 14.4. TV2 klo 12.40. Katso tarkemmat ohjelma- ja aikataulutiedot täältä.

Kuva: Magnus Östh

Visma Ski Classics Ylläs-Levi 2018 -hiihdon ohjelma ja aikataulut

11.4.2018

Maratonhiihtojen epävirallinen maailmancupkiertueen Visma Ski Classicsin finaali hiihdetään lauantaina.

Kilpailun noin 70 kilometrin pituinen reitti kulkee Ylläsjärveltä, Äkäslompolon, Kukastunturin ja Pyhäjärven kautta Leville. Reitin varrella ylitetään kolme tunturia. Mahtavat kansallispuiston erämaamaisemat ja helpommat osuudet vauhdittavat matkantekoa. Kilpailureitti eroaa muista vastaavista pitkän matkan massahiihdoista erityisesti yhteensä yli 1000 korkeuserometrin nousujen vuoksi. Pitkät nousut ja nopeat laskut vaativat kuntoa ja tarkkaavaisuutta. 

Kauden uutuutena on uusi, tavallisille kuntohiihtäjille tarkoitettu lyhyempi 55 kilometrin reittivaihtoehto Äkäslompolosta Leville. Lyhyempi reitti  seuraa pidemmän reitin rataa jättäen väliin rankan alkuosuuden sekä viimeisen Pyhätunturin nousun. Kukastunturin näköalapaikka säilyy sääolosuhteiden salliessa, joten Lapin huikeat maisemat palkitsevat takuulla myös leppoisemman tahdin kuntohiihtäjät.

TÄRPIT YLLÄS-LEVI –HIIHDON KATSOJILLE

Visma Ski Classics Ylläs-Levi kisataan lauantaina 14.4.2018 kello 9.25 alkaen. YLE televisioi tapahtuman.

Parhaat paikat kilpailun seurantaan

1) 70km lähtöpaikka, Ylläsjärvi

Eliittihiihtäjien 70 kilometrin lähtöpaikkana toimii Sport Resort Ylläksen alue Ylläsjärven puolella. Massalähtöä on mahdollista tulla seuraamaan aivan lähtöalueen viereen ja alueen yrityksillä on tarjolla erilaisia purtavia, tuote-esittelyjä ja tarjouksia.

  • Lähtö: Ylläsjärvi 70 km naiset eliitti kello 9.25, muut kello 10.00

2) 55 km lähtöpaikka ja 70km 1. sprintti, Äkäslompolojärven jää

Äkäslompolon jäällä sijaitsee 55 kilometrin lähtöpaikka ja 70 kilometrin ensimmäinen sprintti. Jäällä on runsaasti tilaa levittäytyä reitin varrelle kannustamaan kilpailijoita huippusuorituksiin. 70 kilometrin 1. sprintissä hiihtäjillä on matkaa takana jo 15 kilometriä ja eliitti pyyhältää tänne vauhdilla, joten saavu paikalle riittävän ajoissa, jos haluat todistaa maailmanluokan hiihtäjien vauhtia.

  • Lähtö: Äkäslompolo 55 km kello 12.00

3) Maali Levin keskusta

Kuka vie voiton, miten pärjää Iivo? Koko Ylläs-Levi-hiihto huipentuu maaliintuloon Levin keskustassa. Sääennusteiden mukaan kevätaurinko siivittää lauantaina niin hiihtäjät kuin yleisön kansainvälisen urheilujuhlan ja ikimuistoisen massahiihtotapahtuman tunnelmaan. Levillä samaan aikaa myös Ylläs-Levi hiihdon tapahtumatori kello 10 -19 välillä sekä Visma Ski Classics -kauden päätöstapahtuman yhteydessä järjestettävä juhlagaala ja kauden parhaiden hiihtäjien ja joukkueiden palkitseminen. 

  • Maali: Levin keskusta arvioitu maaliintulo eliitti kello 12.45 alkaen, voittajien kukitus arviolta kello 13.15

Seuraa tapahtuman etenemistä Facebookissa. Huomioi muuttuneet liikenne- ja latujärjestelyt kisan aikana - Levillä pysäköintipaikkoja käytössä rajoitetusti, gondolihissin ja Etelärinteen parkkipaikoilta skibussilla pääsy Levin keskustaan. Levillä myös paljon muuta Ylläs-Levi -oheisohjelmaa - esimerkiksi 24 tunnin hiihdon maailmanennätysyritys.

Kuva: Magnus Östh

Hiihdon 24 tunnin maailmanennätysyritys Levillä 12.4.2018

9.4.2018

Suomea maailmanennätysyrityksessä edustavat hallitseva maailmanennätysmies Teemu Virtanen sekä Team Mäenpään maratonhiihtäjä Hans Mäenpää, Norjaa edustaa pitkänmatkan hiihtoekspertti Daniel Strand. Naisten ennätystä lähtee rikkomaan suomalainen Anni Angeria.

Teemu Virtanen pitää hallussaan Guinness Book of Records – 24 tunnin hiihdon maailmanennätystä vuodelta 2010, vaikka ruotsalainen Erik Wickström paransikin ennätystä vuonna 2016. Tuolloin Guinness Book of Records ei hyväksynyt videokuvauspuutteen vuoksi Wickströmin hiihtämää matkaa ja hänelle myönnettiin epävirallinen maailmanennätys.

Huhtikuun puolessa välissä Teemu Virtanen haluaa hiihtää uuden maailmanennätyksen ja tietenkin voittaa haastajansa.

- Tämän vuoden 24 h tapahtumasta tulee kaikkien aikojen kovin, koska sekä Hans Mäenpää ja Daniel Strand ovat hurjassa kunnossa. Lähden kuitenkin määrätietoisesti taistelemaan heitä vastaan ja saan varmasti maailmanennätyksen, jos vain hiihdän loppuun asti. Omassa ikäsarjassani, M50, kukaan ei ole koskaan hiihtänyt yli 400 km. Parhaimmillaan voimme rikkoa jopa kolme maailmanennätystä Levillä, kertoo Teemu Virtanen.

Hans Mäenpää odottaa innolla tulee ennätysyritystä, joka on 39-vuotiaalle hiihtäjälle täysin uusi kokemus.

- En ole koskaan hiihtänyt tai urheillut näin pitkään. Nordenskiöldsloppetin hiihdin viime viikonloppuna ja olin siinä kuudes. Maratonhiihtoja olen hiihtänyt paljon ja Vasaloppetinkin seitsemän kertaa, jossa olin tänä vuonna sadan joukossa. Olen juossut pari maratonia ja siitä oikeastaan urheilu-urani lähtikin käyntiin, Hans Mäenpää kertoo.

Ruotsin Erik Wiksctröm ei ottanut Virtasen uusinta haastetta vastaan, mutta Norjasta ilmoittautui mukaan 36-vuotias maratonhiihtäjä Daniel Strand.

- Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus ja hieman hullukin idea, sen takia minun pitää lähteä haasteeseen mukaan. Tavoitteenani on voittaa ja rikkoa maailmanennätys, Strand kertoo.

Anni Angeria lähtee rikkomaan naisten maailmanennätystä, joka on 333km.

- Uskon pystyväni rikkomaan ennätyksen, koska olen jo aikaisemmassa yrityksessäni hiihtänyt 344,5 km. Nyt saan toivottavasti tehtyä virallisen Guinnessin ennätyksen, mutta mitä tahansa voi tapahtua noin pitkän matkan aikana. Eniten pelkään sitä miten paikat kestävät ja miten saan energian imeytymään. On varmasti myös kannustavaa hiihtää yhtä aikaa miesten kanssa, tosin he etenevät tasatyönnöllä ja minä luistellen. Toivottavasti paikalle tulee myös paljon katsojia, koska kannustus antaa aina voimia, sanoo Anni Angeria.

Torstaina 12.4.2018 Levin tunturilammella hiihdettävä maailmanennätysyritys ei missään nimessä ole helppo haaste hiihtäjille. Jotta maailmanennätys rikotaan, siihen tarvitaan hyvä latu, lähes täydelliset hiihto-olosuhteet eli lentokeli sekä kova valmistautuminen.

- Jos keli on kohdallaan, olen varma, että joku meistä joka tapauksessa rikkoo ennätyksen. Joten kannattaa tulla seuraamaan, sanoo Teemu Virtanen.

24 tunnin hiihdon maailmanennätysyritys torstaina 12.4.2018 alkaen klo 10.00 Levin Zero Pointin vieressä, tunturilammen ympärillä. Yleisö on tervetullut kannustamaan ja seuraamaan tapahtumaa. Launtaina 14.4. puolestaan on vuorossa Visma Ski Classics -kauden päätöskisa Ylläs-Levi 70 & 55km.

Ennätysyrityksen liveseuranta katsottavissa osoitteessa:
https://www.youtube.com/watch?v=Rxk56iYgfls&feature=youtu.be
https://www.facebook.com/yllaslevi2017

Kuva: Magnus Östh

Visma Ski Classics Ylläs-Levi maraton hiihtokilpailu hiihdetään lauantaina 14.4.2018.

4.4.2018

Hiihtokilpailureitti kulkee Ylläkseltä Leville seuraavaa Kittilän puoleista latu reittiä: Kalliokoski - risteys 158 - risteys 159 (Aakenuspirtti) - risteys 150 (Vuolittaman Hirvikämppä) - risteys 149 - Pyhätunturin eteläinen ylempilatu - risteys 138 - risteys 137 (Kätkanlaavu) - Vilttojänkkä - risteys 132 - risteys 131 - Ahvenjärven pohjoispuoli - risteys 115 - Koutamaa - maisemasilta - Levikeskus.

Reitti viedään Levikeskukseen tultaessa Levi Hotel Span ja Levi Ski Resortin huoltohallien välissä olevan, tapahtumaa varten lumetetun, lammen kautta.

Kilpailun vuoksi em. latureitille asetetaan seuraavat rajoitukset:
- Luisteluhiihtokielto kilpailureitillä 13.4.2018 klo 18.00 - 14.4.2018 klo.18.00
- Kielletty hiihtosuunta kilpailureitillä Leviltä Ylläkselle päin koko reitin osalta kilpailupäivänä 14.4.2018

Kilpailun maalialue tulee Hissitien puoleen väliin ja Hissitie tehdään latupohjaksi välillä Vinkkarin itäpuoleinen liittymä - Tunturilampi. Tästä syystä Hissitie on suljettu liikenteeltä tilapäisesti.

Myös Ski-bussin ajoreittiin tehdään muutoksia tapahtumajärjestelyiden ja itse tapahtuman ajalle. Tilapäinen Ski-bussi reitti kulkee katuja Hissitie-Leviraitti-Rakkavaarantie- Hissitie-Levinkuve-Laaksotie-Ylä-Levintie-Rakkavaarantie.

Hissitien P-alueet tulevat myös tapahtuman käyttöön.

Levikeskuksen pelastusliikenne sekä yhteydet kiinteistöihin toimivat kisan aikana Keskuskujan, Mariankujan ja Ratsastajankujan kautta.

Latureitin rajoitteiden sekä Levikeskuksen järjestelyiden purkutyöt alkavat heti kisan loputtua lauantaina 14.4.2018.

Kilpailun aiheuttamat latu- ja liikennejärjestelyt rajoitteineen ilmenevät liitteenä olevasta reitti- ja liikennejärjestyskartasta.

Levin omat pojat Ylläs-Levi Visma Ski Classics –kisaan haastamaan

3.4.2018

Levillä asuvat nuoret miehet ovat tuttu näky Ylläs-Levi välillä niin talvella kuin kesälläkin.

Ski Team Slipery Leviä edustavat Keijo Alila ja Juuso Laitinen valmistautuvat 14.4. Ylläs-Levin 55km matkalle. Taktiikka on jo hiottu ja aikatavoite asetettu. Nyt ei tarvitse muuta kuin odotella lähtölaukausta.

- Haluamme osallistua paikalliskisoihin ja toivon mukaan kannustaa myös muita mukaan. Meidän tulisi se matka alle kolmeen tuntiin hiihtää eli matkavauhti olisi siinä 16-17km/h. Ja oma tavoitteeni ja tietenkin voittaa Juuso, nauraa Keijo Alila.

Miehet tuntevat Ylläs-Levin reitin erittäin hyvin ja molempiin suuntiin. Kesäisin he ajavat reittiä maastopyörällä ja talvella matka taittuu hiihtäen.

- Lähdemme kisaan vuorovedolla eli minä annan aluksi vauhtia Juusolle ja sitten vaihdetaan Juuso eteen, kertoo kahdeksan vuotta Levillä asunut Alila.

Valmistautuminen Ylläs-Levin hiihtoon on sujunut miehiltä hyvin. Takana on monta pitkää treeniä perinteisellä tyylillä ja viimeinen harjoitus tehdään vielä kisaviikolla.

- Toivottavasti olisi paljon porukkaa kannustamassa ladun varrella ja tietenkin maalissa. Oma tavoitteeni on jakaa liikunnan riemua ja päästä maaliin, sanoo Juuso Laitila.

Ylläs-Levin 55km matkan lähettiläänä toimii hiihtolegenda Juha Mieto hiihtäen itse mukana kisassa.

- Toivottavasti voitamme Juhan, sanovat Levin omat pojat yhteen ääneen.

Ylläs-Leville voi ilmoittautua tapahtuman nettisivuilla www.yllaslevi.com, josta löytyy myös lisätietoja ja ohjeita.

Kuva: Juuso Laitinen